Urušena Zelena pijaca u Kragujevcu; Foto: Kaldrmaš Kragujevac
Antigradnja

Urušio se objekat Zelene pijace u Kragujevcu tokom rekonstrukcije

Rekonstrukcijom reprezentativnog objekta iz 1929. godine obuhvaćena i izgradnja podzemne garaže sa 53 parking mesta.

Rekonstrukcija Zelene pijace u Kragujevcu započela je u aprilu 2020. godine, a radovi se finansiraju iz dugoročnog investicionog kredita JKP Šumadija Kragujevac.

Zelena pijaca „Centar” sagrađena je davne 1929. godine, pod zaštitom je države i zauzima najreprezentativniji deo Miloševog konaka. Rekonstrukcijom je predviđeno da zadrži prvobitni izgled, ali su predviđeni i novi sadržaje koji će odgovarati samom objektu.

Usled radova na opsežnoj rekonstrukciji Zelene pijace sa izgradnjom podzemnih garaža, objekat se danas urušio.

– Rekonstrukcija će obuhvatiti izgradnju podzemne garaže sa 53 parking mesta, uređenje platoa, rekonstrukciju matične zgrade, kao i izgradnju nadstrešnice sa izdvojenim mlečnim paviljonima, rečeno je u aprilu portalu Pressek u JKP Šumadija.

Međutim, kako prenosi Kaldrmaš Kragujevac, usled radova na opsežnoj rekonstrukciji Zelene pijace sa izgradnjom podzemnih garaža, objekat se danas urušio što se može videti i na snimku sa Vajbera:

https://www.facebook.com/Gradnja/posts/10159982278614689

Biće vraćeno u prvobitno stanje

Prema rečima Ace Stankovića, nadzornog organa iz Sekretarijata za investicije u Gradskoj upravi za razvoj, ovo je još jedan dokaz da je rekonstrukcija objekta, iz 1929. godine, bila neophodna zbog načina gradnje iz tog perioda. Temelj i zidovi su od običnih cigli, bez betona. Do urušavanja je došlo danas kada su izvođači radova Eurodomus i Maksim gradnja, pristupili sanaciji tog zida.

„Preduzećemo sve mere zaštite objekta radi dalje sanacije i vratićemo sve u prvobitno stanje”, poručio je Siniša Kuzmanović predstavnik izvođača radova iz Maksim gradnje doo Beograd.

Da se ovakve stvari događaju, potvrdio je Marko Grković direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji učestvuje u realizaciji ovog projekta od samog početka. Zgrada je deo kulturno istorijske celine starog gradskog jezgra. S obzirom na to da je objekat pod zaštitom države, Zavod je dao uslove i saglasnost na projekat. Građanima ovo možda deluje strašno, rekao je Grković i dodao da će sve biti vraćeno u prvobitno stanje, uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Gradske uprave i izvođača radova.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Draganić

  Ne trebaju nama neprijatelji da nas unište. Skokaćemo mi sami sebe – samo nam dajte malo vremena.

 2. Marija

  Blago nama sa ovakvim stručnjacima

 3. nikin

  Ovo je dobro umjesto zemljotresa da se testira. objekat iz otg perioda inače bi trebao da izdrži ovakve intervencije. po primjeru zgrada u beogradu uz čije temelje se bukvalno kupo 10 metara zbog temelja nove zgrade i parkinga.

  znači neko je dobro ušićario na gradnji pijace te 1929 godine. ovo je dokaz korupcije ili manjka kadrova u kraljevini jugoslaviji i ništa više.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *