Srušena kuća Đure Jakšića u Kragujevcu; Foto: Ritam Grada
Antigradnja

Srušena kuća Đure Jakšića u Kragujevcu

Nakon seče borova ispred hotela “Kragujevac” grad danas ostaje bez još jednog prepoznatljivog objekta – kuće Đure Jakšića.

Nakon višedecenijskog propadanja kuća Đure Jakšića danas je definitvno doživela svoj kraj – srušena je građevinskim mašinama, piše kragujevački Ritam Grada.

Kuća u kojoj je Đura Jakšića boravio tokom službovanja u Kragujevcu, dve i po decenije se u urušava i predstavlja ruglo, jer niko o njoj nije vodio brigu. Dugo je bila noćno stecište onih koji prekomerno koriste alkohol i narkotike pa je zbog toga, kao i zbog opasnosti koju predstavlja po prolaznike, pre nešto više od sedam godina je ograđena.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156668171344391&set=pcb.10156668171384391&type=3&theater

„Nema dovoljno istorijskih vrednosti“

Da kuća doživi ovakvu sudbinu verovatno je kumovala i država jer je, svojevremeno, predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture da se kuća Đure Jakšića proglasi za spomenik kulture, Republičkog zavod odbio uz obrazloženje da nema dovoljno umetničkih niti istorijskih vrednosti.

Ipak, dobar deo građana Kragujevca imao je i ima drugačije mišljenje, o čemu svedoči i grafit na zidu koji je, do danas, bio na delu fasade – „Nije bitno šta je bilo. Bitno je kako je do toga došlo!“

Na ovom mestu trebalo bi da bude izgrađen novi objekat, po uzoru na šumadijske kuće XIX veka. Kako je ranije saopšteno u gradskom budžetu su za to namenjena sredstva u iznosu od oko 15 miliona dinara.

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *