Crta na pod direktno iz BIM-a; Foto: Dusty Robotics
Građevinarstvo

Ovaj robot iscrtava na terenu pozicije zidova i instalacija 10 puta brže od majstora

FieldPrinter je u osnovi inkjet štampač na mobilnom robotu sa brojnim senzorima koji mu omogućavaju da se precizno kreće i crta po gradilištu.

Iako građevinska industrija zavrti godišnje 10 triliona dolara, to je najmanje digitalizovan sektor u kojem se sve radi praktično isto kao i pre sto godina. Zbog nedostatka automatizovanih procesa dešavaju se greške, produžavaju se rokovi a samim tim se prekoračuju budžeti pa niko na kraju nije zadovoljan.

Implementacija BIM-a je jedno od rešenja, međutim prenošenje informacija iz projekta direktno na teren je ono što je zaista novo. Naime, ovaj autonomni robot može da direktno iz Revita, Archicada ili Autocada iscrta na gradilištu pozicije zidova i instalacija deset puta brže od čoveka.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Ovaj autonomni robot štampa sve informacije iz BIM-a na pod, uključujući osnove za svaku struku.

Kako se to trenutno radi? Majstori na terenu iscrtavaju pozicije zidova i instalacija kredama i olovkama ili koriste kanap za obeležavanje sa prahom koji ostavlja trag na podlozi. Ovaj metod su koristili i Egipćani pre 5000 godina…

Međutim, FieldPrinter kojeg je napravio Dusty Robotics može drastično da pojednostavi proces i smanji greške u radu. Ovaj autonomni robot štampa sve informacije iz BIM-a na pod, uključujući osnove za svaku struku (građevinsku, elektro, mašinsku…), detalje o tipovima zidova i vrata, kao i pozicije instalacija.

Sve štampa u jednom prolazu

FieldPrinter je u osnovi inkjet štampač na mobilnom robotu sa brojnim senzorima koji mu omogućavaju da se precizno kreće i crta po gradilištu. On je zapravo toliko precizan da se bez problema kreće između stubova oplate ili na problematičnim lokacijama zahvaljujući automatskom otkrivanju i izbegavanju prepreka.

Zgodna mogućnost ovog robota je štampanje QR koda na pod, što majstorima omogućava trenutni pristup građevinskoj dokumentaciji.

Ono što treba istaći jeste da FieldPrinter sve štampa u jednom prolazu pa nije potrebno da se više puta vraća na isto mesto.

Radi deset puta brže od majstora; Foto: Dusty Robotics

Ideja došla od majstora na kolenima

Iza celog projekta stoji Tessa Lau (48), doktor nauka iz računarstva, kojoj se ideja rodila kada je preuređivala svoj dom. Naime, ona je gledala izvođača kako na kolenima ručno iscrtava pozicije zidova i instalacija. Shvatila je da to ne mora biti tako. Nakon početne ideje koju su podržale brojni fondovi, njena kompanija sada vredi 250 miliona dolara.

Cena po projektu

Što se tiče dostupnosti robota, on se za sada može „zaposliti“ samo na tlu SAD i to kao usluga. Naime, robot se ne može naći u maloprodaji nego se kompanija Dusty Robotics angažuje po pojedinačnom projektu što znači da je usluga namenjena za velike građevinske projekte.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *