Građevinarstvo

NASA dizajnirala plastenik za povrtarstvo na Marsu

Ovaj plastenik mogao bi da postane izvor hrane za astronaute tokom njihovih budućih boravaka na crvenoj planeti.

NASA-ina astronautkinja Pegi Vitson ove nedelje postigla je rekord u dužini boravka u svemiru. Kako bi omogućili još duži boravak astronauta u svemiru od njenih 534 dana, jedna od najbitnijih stavki koje NASA treba da im obezbedi jeste hrana. Njihovi naučnici su, u saradnji sa poljoprivrednim odeljenjem Univerziteta u Arizoni, došli do rešenja za kreiranje održivog sistema uzgoja hrane van planete Zemlje.

Biljke u ovom plasteniku prerađivaće fotosintezom ugljendioksid u kiseonik koji će potom udisati astronauti.

 

Iako NASA naučnici imaju već puno iskustava sa uzgajanjem povrća u svemiru, novi plastenik površine 5,5×2,1 metar omogućiće odvijanje tog procesa na potpuno drugom nivou. Zahvaljujući plasteniku, moći će da se reciklira voda i otpad, ali i da se ugljendioksid, koji izdišu astronauti, uvodi u plastenik gde će ga biljke u procesu fotosinteze koristiti za stvaranje dodatnog kiseonika, piše Designboom.

Biljke koje se uzgajaju u plasteniku za svoje procese razvoja moći će da koriste i prirodno svetlo ali i LED rasvetu, u zavisnosti od trenutnih uslova na udaljenoj planeti.

Kružna konstrukcija je, naravno, od laganih materijala kako bi mogla da se lakše transportuje do Marsa ili neke druge planete.

Rukola uzgojena na Marsu? Zašto da ne!

Foto: University of Arizona, NASA

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *