Arhitektura

Urbane vile od praistorijskog krečnjaka

Ako želite da živite okruženi kamenom, ovaj projekat će vam sigurno zapasti za oko.

Ideja o životu u stambenoj strukturi izrađenoj od praistorijskog kamena već sama po sebi zvuči poprilično neverovatno. Ipak, ukoliko u celu priču ubacite i predivan pogled na švajcarska jezera i planine, ideja postaje savršena stvarnost koju su arhitekte iz studija Lishcer Partner Architekten Planer odlučili da realizuju izgraditi kroz projekat urbanih vila u gradu Lucernu.

urban-villas-lischer-partner-architekten-planer_lad_situation_1 urban-villas-lischer-partner-architekten-planer_lad_schlafen_1 urban-villas-lischer-partner-architekten-planer_lad_fassade_3 urban-villas-lischer-partner-architekten-planer_lad_wohnen_3

Ovi naizgled jednostavni i tradicionalni stambeni prostori izgrađeni su od krečnjaka starog 150 miliona godina. Četiri urbane vile izgrađene su na padini, pa je njihov oblik uslovnjen što boljim i nenametljivim uklapanjem u okolinu. Uz granice zemljišta posađeno je gusto grmlje, dok prostor između vila zauzima niz lepo uređenih zelenih površina. Južne fasade obasjane su suncem celu godinu i imaju predivne poglede na jezera i planine.

urban-villas-lischer-partner-architekten-planer_lad_bad_1 urban-villas-lischer-partner-architekten-planer_section urban-villas-lischer-partner-architekten-planer_site

Osim korišćenja jedinstvenog građevnog materijala, arhitekte su posebnu pažnju pridali i privatnosti stanara ovih predivnih vila pa je tako svaka građevina izgrađena kaskadno, na različitoj visini kako bi se omogućio što veći stepen autonomije i privatnosti u odnosu na komšije. Arhitekte napominju kako su za zajednička druženja stanara namenili zajedničke zelene prostore između vila za koje se nadaju kako će zaživeti u svojoj izvornoj ideji mesta susreta i uživanja u krajoliku.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *