Arhitektura

Oris izdao monografiju o čuvenom Tadao Andu

Monografija nazvana Transcending Oppositions odaje počast objektima japanskog arhitekte i njegovom odnosu sa savremenom japanskom kulturom.

Hrvatska Kuća Arhitekture Oris, kao multimedijalna platforma namenjena prezentaciji arhitekture i kulture, u jednom od svojih novih izdanja predstavila je radove dobitnika Pritzkerove nagrade. Sudeći po samom izgledu knjige, čitaoci će već pri prvom vizuelnom kontaktu imati jasnu predstavu o njenom sadržaju, imajući u vidu da korice monografije odražavaju arhitekturu čuvenog japanskog arhitekte Tadao Anda.

Korice knjige imitiraju perforirane betonske blokove, dok je spoj stranica transparentan i prekriven imenom arhitekte.

Monografija Transcending Oppositions, naglašava odnos između Andovog rada i savremene kulture japanskog društva. Andov stilski pristup arhitekturi detaljno je prikazan kroz svedeni dizajn monografije. Grafička dizajnerka Borjana Katić, koja stoji iza ovog projekta, inspirisana arhitektonskim delima arhitekte, te je ista metodologija preslikana i na štamparski materijal.

Korice knjige izvedene su kroz minimalistički dizajn koji imitira perforirane betonske blokove, dok je spoj stranica transparentan i prekriven imenom arhitekte.

Tipografija

Na početku svakog poglavlja Borjana se odlučila za primenu paus papira, aludirajući na igru senke i svetlosti, kao i na transparentnosti, što su karakteristični elementi za ovog arhitektu.

Oštra i boldovana slova, koja su u kontrastu sa svetlim i mestimično transparentnim papirom, simbolizuju težinu Tadao Anda u svetu arhitekture.

Monografija naglašava odnos između Andovog rada i savremene kulture japanskog društva. 

Sadržaj knjige je podeljen u četiri kategorije koje naglašavaju Andov rad tokom njegove karijere. Svaka kategorija sadrži i opisne tekstove, zajedno sa više fotografija projekata, kao i kratke izjave koje su dali Tadao Ando i njegovi saradnici.

Foto: Oris Kuća Arhitekture

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *