Arhitektura

Neobični prvi poslovi poznatih svetskih arhitekata

Niste još pronašli svoj posao iz snova? Ne očajavajte! Ni ove poznate arhitekte nisu ga pronašle isprve.

Put do cenjenog stručnjaka s velikim iskustvom i srazmerno velikom platom nije jednostavan. Potrebno je progutati puno knedli dok se ne nađe pravi posao u kojem se možete iskazati u potpunosti. Pritom, naravno niko ne garantuje da ćete u početku raditi u struci. Zapravo, ni poznata imena arhitekture kao što su Frenk Geri, Norman Foster ili Danijel Libeskind nisu imala prve poslove onakve kakve su možda zamišljali. Odmah vam je lakše? Upravo nam je to bila i namera.

Kao vičan harmonikaš, Danijel Libeskind pojavljuje se 1953. godine na poljskoj nacionalnoj televiziji.

 

Alvar Alto

Poznati finski arhitekta počeo je da studira arhitekturu 1916. godine na fakultetu u Helsinkiju. Tokom njegovog školovanja, zadesio ga je građanski rat koji je eskalirao u Finskoj. Odlučuje da se pridruži Beloj armiji s kojom je učestvovao u odlučujućoj bitki za Tampere. Pošto je završio fakultet, nije se odmah upustio u projektovanje. Zapravo, on se ponovo pridružio vojsci gde se školovao za oficira. Njegov prvi projekat van vojske bio je kuća za roditelje.

Tadao Ando

Samouki japanski arhitekta svetskog glasa svašta je prošao u životu. Prvi posao mu je bio vozač kamiona, a potom se oprobao i kao profesionalni bokser. Za arhitekturu ga je sa 17. godina zainteresovao njegov brat koji je zajedno s njim putovao na mečeve širom sveta. Ando je jednom prilikom izjavio da se zbog čuvenog tokijskog hotela Imperial po projektu Frenk Lojda Rajta konačno odlučio da prekine s tučom protivnika i posveti se tuči s investitorima.

Danijel Libeskind

Ovaj Poljak koji je preživeo i Holokaust, u svojoj mladosti se bavio umetničkim izvođenjem harmonike. Kao vičan harmonikaš, Danijel Libeskind pojavljuje se 1953. godine na poljskoj nacionalnoj televiziji. Kada se zajedno s celom porodicom preselio u Njujork 1959. godine, odlučuje da dugmetaru zameni lenjirom i šestarom.

Im Pei

Pei je emigrirao iz Kine u Ameriku 1935. godine gde je odmah upisao studije arhitekture. Pošto je diplomirao na MIT-u 1940. godine, Pei se pridružuje Nacionalnom bezbednosnom komitetu (NDRC) kako bi pomogao Amerikancima da razviju oružje za potrebe vojevanja u Drugom svetskom ratu. Tamo je proveo dve godine pre nego što se počeo baviti projektovanjem. Iako je malo toga poznato šta je zapravo radio u NDRC-u, pričalo se da su uspeli da ga vrbuju rečenicom: „Ako znaš kako da gradiš, moraš znati i kako da porušiš“.

Tadao Ando je zbog čuvenog hotela Imperial po projektu Frenk Lojda Rajta konačno odlučio da prekine s tučom protivnika i posveti se tuči s investitorima.

 

Frenk Geri

Kada je 1947. godine Gerijeva porodica emigrirala iz Kanade u Los Anđeles, mladi Frenk morao je da vozi kamione kako bi sastavio kraj s krajem. Pošto je sakupio dovoljno para za školovanje, završio je koledž. Geri je svojevremeno izjavio kako je izgledao taj period života: „Pokušao sam kao radio-voditelj, što nije baš prošlo najbolje. Probao sam i kao hemičar – ni to baš nije prošlo najbolje. I onda sam probao sa studijama arhitekture“. Frenk je diplomirao na Univerzitetu Južna Kalifornija 1954. godine.

Rem Kolhas

Pre nego što se počeo baviti arhitekturom, ovaj Holanđanin je bio pisac. Pošto je prve redove ispisao za novine Haagse Post, Koolhaas je učestvovao u pisanju scenarija za holandski noir film The White Slave. Potom je zajedno s Reneom Dalerom pisao scenario za film Hollywood Tower o Rasu Mejeru, ozloglašenom američkom režiseru pornografskih filmova. Film nikada nije snimnjen.

Norman Foster

Pošto je završio osnovnu školu u Mančesteru, Foster se zaposlio kao blagajnik u banci, a potom je služio vojsku u okviru Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF). Od 1956. do 1961. studirao je osnovne studije arhitekture u svom rodnom gradu, a potom na Jejlu nastavlja studije koje završava s najvećim ocenama i priznanjima.

Izvor: ArchDaily

Kada ste već tu, pročitajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *