Izvor: centar-borongaj.grad.hr
Regionalni projekti

Građevinski fakultet u Zagrebu dobija istraživački centar u okviru NT parka vrednog 2 milijarde evra

Na mestu nekadašnje kasarne Borongaj nići će energetski efikasna građevina sa 14 najsavremenijih laboratorija za građevinsku industriju. 

Hrvatska prestonica trebalo bi u budućnosti da dobije Centar za istraživanje projektovan u sklopu Naučno-tehnološkog parka Borongaj. Ovaj projekat iz 2017. godine, sada je ponovo aktuelizovan i vredeće čak dve milijarde evra.

Ambiciozni projekat bi uključivao proširenje tramvajske mreže, izgradnju novog studentskog doma, kao i nove zgrade pojedinih fakulteta i njihovih zajedničkih sadržaja.

Među njima je istraživački centar zagrebačkog Građevinskog fakulteta.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pogled iz vazduha na budući „Centar Borongaj“; Izvor: centar-borongaj.grad.hr

Arhitektonsko rešenje izradio je Arhitektonski fakultet iz Zagreba.

Zgrada koju je Građevinski fakultet dobio na korišćenje trebala je ići u temeljnu rekonstrukciju. Prema tome su izrađeni projekti, ali je zagrebački zemljotres zakomplikovao stanje već razrušene građevine pa su projektanti konstrukcije predložili da se zgrada sruši i da se izgradi nova, jer će to biti najbolje, najkvalitetnije i najsigurnije rešenje, rečeno je prilikom predstavljanja projekta prošle jeseni.

Zato se krenulo s novim projektima u koje su bile uključene sve struke, a arhitektonsko rešenje izradio je Arhitektonski fakultet iz Zagreba, jer nije trebalo samo projektovati energetski efikasnu zgradu poslovno-obrazovne namene, već su bili potrebni iskustvo i znanje za projektovanje laboratorija, centara izvrsnosti, spoljašnjih laboratorijskih delova i složene naučno-istraživačke opreme koja će biti ugrađena.

Na mestu stare kasarne JNA

Na samoj lokaciji postojali su brojni izazovi, od neodržavane zelene površine, koja je iz livade narasla u šumu, do neodgovarajuće hidrantske i električne mreže, vodovoda i odvodnjavanja.

Naime, infrastruktura na lokaciji budućeg centra nije menjana niti obnavljana još od izlaska vojske iz nekadašnje Kasarne Borongaj, devedesetih godina prošlog veka.

Centar će imati 14 različitih laboratorija: Izvor: centar-borongaj.grad.hr

Solarna elektrana na krovu

Prilikom zvaničnog predstavljanja budućeg Centra, projektant Duje Dvornik rekao je kako je najveći izazov u projektnom zadatku bio obuhvatiti sve posebnosti pojedinih laboratorija jer su od toga zavisili oblikovanje i veličina prostora.

„U projektovanju zgrade učestvovalo je 26 projektanata i saradnika na analizi postojećeg stanja, idejnom rešenju, glavnom i izvođačkom projektu. Građevina ima 14.640 m², 14 laboratorija i udeo obnovljivih izvora energije od 49,3 posto, a na delu krova je solarna elektrana“ –  rekao je Dvornik.

U projektovanju zgrade učestvovalo je čak 26 projektanata i saradnika; Izvor: centar-borongaj.grad.hr

Šta će sve sadržati budući Centar

Centar Borongaj sastojaće se od Centra za istraživanje tla i stena koji će omogućiti integrisano istraživanje delovanjem interdisciplinarnog tima, a u Laboratoriji za istraživanje tla i stena ispitivaće se fizikalno-mehaničke karakteristike tla i stena, itd.

Laboratorija za monitoring omogućiće razvoj nove opreme i unapređenje postojeće opreme za geotehnički monitoring naprezanja, deformacija, pomaka, pritiska vode u porama i drugog, uključujući pilote i sidra.

Projektovane su i Laboratorija za razvoj i primenu održivih i sigurnih tehnologija građenja za železničku infrastrukturu i Laboratorija za buku.

Tu je i Laboratorija za geofiziku koja će implementirati nerazorne geofizičke metode za ocenu stanja železnica, puteva i sistema za odbranu od poplava, te metodologije kontinuiranog daljinskog i bežičnog monitoringa u stvarnom vremenu.

Osim navedenog, kampus će „udomiti“ i Istraživački centar za građevinsku fiziku, Istraživački centar za požarno inženjerstvo te Centar za organizaciju, tehnologiju i menadžment koji će se sastojati od čak dve laboratorije.

Projektovane su i Laboratorija za razvoj i primenu održivih i sigurnih tehnologija građenja za železničku infrastrukturu i Laboratorija za buku. Istraživački centar za zemljotresno inženjerstvo imaće tri istraživačke zone.

I istraživanje veštačke inteligencije u NT parku

Naučno-tehnološki park Borongaj biće fokusiran na 12 strateških područja istraživanja.

Osnovni elementi arhitekture zamišljenog sistema čine dva nivoa od ukupno 12 strateških područja istraživanja. Na prvom nivou to su informacije, prostor i urbanizam, energetika i sirovine, hrana i voda, lekovi i zdravstvena zaštita, društvena forma razvoja u kontekstu turizma, piše Poslovni.

Na drugoj nivou to su tehnologije u nastajanju kao i obrazovne tehnologije, informacijske (IoT) i kvantno računarstvo, nano-tehnologija, biotehnologija, inteligentna automatizacija i robotska automatizacija procesa (RPA), veštačka inteligencija i mašinsko učenje kao i namenska istraživanja.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *