Vila Isola na ostrvu Murter u Hrvatskoj; Foto: My Luxoria
Regionalni projekti

Villa Isola na Murteru: Šta je sve stalo na plac od 750 kvadrata u maslinjacima

Četiri spavaće sobe, dnevni prostor sa privatnim bioskopom kao i otvoreni bazen samo su neki od sadržaja ove kuće na Jadranskom moru.

Murter je ostrvo u hrvatskom delu Jadrana, smešteno u Šibenskom arhipelagu, koje je sa kopnom povezano mostom preko Murterskog kanala.

Ostrvo važi za popularnu turističku destinaciju i poznato je po prelepim plažama, dok se Villa Isola, u koju vas ovom prilikom vodimo, nalazi na samo 500 metara od najpoznatije peščane plaže Slanice.

Vila je smeštena na parceli površine od 750 kvadratnih metara, stambena površina joj je 380 kvadrata, a završena je i uređena tokom leta 2023. prema projektu mladog arhitekte Krešimira Petrica.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Bazen ima površinu od 40 kvadratnih metara; Foto: My Luxoria

Veliki fokus na detaljima

Prostor je pomno isplaniran, s velikim fokusom na detaljima. Vila se sastoji se od četiri spavaće sobe, od koji svaka ima sopstveno kupatilo, kao i dva dodatna toaleta u prizemlju vile.

U suterenu kuće nalazi se dnevni prostor za opuštanje i zabavu, gde gosti na raspolaganju imaju privatni bioskop, sto za biljar, bar, teretanu i saunu.

Ovaj deo kuće ima izlaz na otvoreni bazen površine 40 kvadrata i sunčalište sa spoljašnjom letnjom kuhinjom s roštiljem, te trpezarijom za čak 12 osoba.

Vila zauzima parcelu od 750 kvadratnih metara; Foto: My Luxoria

Na prvom spratu je druga dnevna zona iz koje se pruža panoramski pogled na more, na obe strane ostrva, te na Nacionalni park Kornate.

Kako za Jutarnji objašnjava vlasnik Ville Isola, 34-godišnji bivši fudbaler Antonijo Ježina, na prvom spratu je druga dnevna zona iz koje se pruža panoramski pogled na more, na obe strane ostrva, te na Nacionalni park Kornate.

„Tu se nalazi i kuhinja, te WC s izlazom na sunčanu terasu površine 85 kvadrata. Na terasi su ležaljke s džakuzijem, te lounge zona za opuštanje. Ukratko, sve potrebno za hedonistički odmor kojem svako teži“ – navodi vlasnik.

Projekat enterijera takođe potpisuje arhitekta Krešimir Petric; Foto: My Luxoria

Pri predstavljanju idejnog rešenja vile shvatio sam da je sve složeno baš kako sam i želeo, pun pogodak.

Kada se odlučio da investira i sagradi novu vilu na Murteru, Ježini su preporučili arhitektu Krešimira Petrica, te mu se, kako kaže, nakon inicijalnog razgovora svidelo da komunicira i sarađuje s tako mladom ambicioznom osobom.

„Krešo je vrlo brzo postao autor arhitekture i enterijera Ville Isola, pa smo zajedničkim snagama došli do finalnog produkta. Pri predstavljanju idejnog rešenja vile shvatio sam da je sve složeno baš kako sam i želeo, pun pogodak“ – hvali arhitektu Antonijo Ježina, koji i sam živi na Murteru.

Trpezarijski sto za 12 osoba; Foto: My Luxoria

Savršen spoj prirode s modernim stilom

Što se tiče procesa gradnje vile, vlasnik kaže da je, kao i u svakom poslu, i ovde bilo poteškoća, ali su uz podršku porodice, prijatelja i ljudi koji su pratili proces gradnje uspeli da naprave i završe reprezentativan objekat.

„Vilu smo hteli uklopiti u spoljašnje okruženje. Okružena je maslinicima, a to što je okrenuta prema moru i suncu, s prekrasnim pogledom, stvara savršen spoj prirode s modernim stilom. Time smo izbegli da ovo bude još jedna suvoparna, masivna nova kuća na tržištu“ – objašnjava Ježina.

Dodaje da je kuću gradio oko 15 meseci, od početka do prvih gostiju, uzimajući u obzir i to da je u tom vremenu bila i jedna sezona unutar koje se nije ništa radilo na objektu. Villa Isola je potpuno dovršena u leto 2023. godine.

Gotovo cela kuća opremljena je nameštajem hrvatskih proizvođača; Foto: My Luxoria

U sobama preovlađuju nežni tonovi sa staklenim zidovima, što osigurava dovoljno prirodnog svetla i stvara osećaj povezanosti s prirodom.

U realizaciji su korišćeni materijali svetlih nijansi i modernog šmeka, čime je dobijeno moderno elegantno uređenje koje odiše toplinom kako bi se gosti osećali prijatno i opušteno kao da su u sopstvenom domu.

U sobama preovlađuju nežni tonovi sa staklenim zidovima, što osigurava dovoljno prirodnog svetla i stvara osećaj povezanosti s prirodom. Time je postignuta prozračnost, dok minimalistički pristup uređenju s drvenim komadima osigurava prijatnost.

„Ponosan sam što smo gotovo celu kuću opremili domaćim nameštajem. Većina stvari je rađena po meri, cela stolarija, deo komadnog namještaja te sauna. Imamo specifičnu crvenu prostoriju za bilijar koja je koncipirana kao crvena prostorna niša dnevne zone u suterenu“ – naglašava vlasnik za Jutarnji.

Crvena prostorija za bilijar; Foto: My Luxoria

Kuća potpuno prilagođena mikrolokaciji

Na kraju razgovora, Ježina ističe da je najizazovniji deo je bio napraviti objekat koji će biti reprezentativan, te se moralo misliti na svaki detalj kako bi stvorili privlačan i funkcionalan prostor, ali s ciljem zadovoljavanja visokih estetskih standarda.

Kuća, kako navodi, ima arhitektonsku specifičnost – njena morfologija, pozicija i koncepcija sadržaja je potpuno kontekstualna, a oblikovanje savremeno i prilagođeno njenoj budućoj nameni.

„Vila je projektovana morfogenetički što, moram priznati, na početku nisam shvatao, no tokom gradnje i nastanka kuće ustanovio sam niz elemenata koji kuću čine drukčijom i potpuno prilagođenom mikrolokaciji“ – kaže bivši hrvatski fudbaler i dodaje:

„Proces gradnje sam potcenio, mislio sam da je gradnja jednostavnija, ali sam u ovih 15 meseci stekao veliko iskustvo i spoznao kompleksnost ovog posla i investiranja. U ovom trenutku mogu reći da bih svakako ponovio ovu avanturu jer se trud uvek isplati, u ovom slučaju je on fizički postojan i vidljiv“ – zaključuje Antonijo Ježina.

Foto-galerija

Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria
Foto: My Luxoria

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *