Ogoljavanjem zidova i plafona do originalne konstrukcije dobijena je podloga koja je bila idealna za razigravanje vizuelnog rešenja celokupnog enterijera bistroa.

Projektni biro dekleva gregorič arhitekti dobio je zadatak da praznom i zaboravljenom polupodrumskom prostoru u staroj ljubljanskoj zgradi iz 19. veka, koja gleda ka reci kao i ka uskoj strmoj uličici, udahne novi život. Kroz ovaj prostor od 74 kvadratna metra prošle su raznorazne trgovine: od mesara do podruma pića, a sada je došao red da njega okupira gradski bistro EK.

Arhitekte su, umesto spiska zahteva, dobile projektni zadatak tako što je šef budućeg bistroa pred njih izneo ceo meni koji će se služiti za vreme branča – laganog obroka koji je kombinacija doručka i ručka. Na ovaj način arhitekte su shvatile da poenta u budućem restoranu treba da bude na hrani, na njenoj pripremi i celokupnom ritualu jednog branča.

Akcenat u restoranu trebao je da bude na hrani. Dobijeno je upravo takvo rešenje!

„Kao što se u hrani nisu skrivali sastojci, tako smo i mi na sličan način prostor potpuno otvorili.“, navodi se u saopštenju biroa dekleva gregorič arhitekti. I zaista, tako je projekat i realizovan. Zidovi i plafoni ogoljeni su do originalne konstrukcije čime je otkrivena istorija ovog prostora koju karakteriše mešavina materijala: od opeke pa do kamena. Eksponirani zidovi bili su idealna podloga za razigravanje vizuelnog rešenja celokupnog enterijera bistroa.

Aksonometrija bistoa EK u Ljubljani

Crni metalni stolovi sa mermernom pločom rađeni su po meri i uprvo oni daju ovom prostoru atmosferu jednog karakterističnog francuskog bistroa. Stolovi su grupisani u razne kombinacije tako da gosti mogu da nađu svoje mesto ako su došli sami, u paru ili grupama.

Ceo nameštaj urađen je uniformno pa je tako i dekoracija koja je pokačena na zidove takođe u crnom metalu. Otvori su naglašeni Corten čelikom koji se odlično slaže sa zidovima u rustičnoj opeci.

Rasveta u prostoru je veoma jednostavna ali efektna. O plafone su okačeni bakarni kablovi koji nose vidljive sijalice i koje su postavljene na mesto gde je potrebno akcentovati prostor.

Tim koji je radio na ovom projektu čine: Aljoša Dekleva u.d.i.a. M.Arch. (AA Dist), Tina Gregorič u.d.i.a. M.Arch. (AA Dist), Martina Marčan mag. ing. arch. i Silvia Susanna mag. arch.

Foto: Flavio Coddou

Kad ste već tu…