Nameštaj i oprema

Iz Ikeine laboratorije: Tuš upozorava na potrošnju vode, stolica tera na hodanje a šerpa puni telefon

Švedski gigant u svetu nameštaja otvorio je Space10, laboratoriju u kojoj će biti testirani novi proizvodi koji bi trebalo da učine život njihovih potrošača ugodnijim i funkcionalnijim.

Novi Ikein prostor u Kopenhagenu biće domaćin ekspertima iz sveta dizajna, umetnosti i tehnologije i oni će zajedno učestvovati u nizu istraživačkih projekata koji bi trebalo da daju rezultat u vidu novih tehnoloških inovacija koje bi učinile svakodnevni život jednostavnijim. Osim radionica, Space10 biće mesto za organizovanje izložbi.

Ikea Space10

Prvi, već izveden projekat nazvan Fresh Living Lab, koji je Ikea realizovala u saradnji s 12 dizajnera sa Instituta za interaktivni dizajn u Kopenhagenu, biće predstavljen u okviru Space10. Ovaj tim stvorio je niz konceptualnih proizvoda dizajniranih da poboljšaju život i zdravlje ljudi u gradskim sredinama, kao i da regulišu potrošnju energije, piše Dezeen.

Ikea Space10 02

Ikea Space10 03

Jedan od proizvoda, Heat Harvest, može biti integrisan u nameštaj kako bi preusmerio toplotu iz elektronskih uređaja ili toplog posuđa na punjenje telefona.

Ikea Space10 05

Unutar Space10 biće izlagani i proizvodi poput smART „slike“ na zidu koja menja boju u zavisnosti od trenutne potrošnje struje i vode u kući.

Ikea Space10 06

Pomoćnik u kupatilu zasijaće crvenom bojom kada se dostigne količina optimalne potrošene vode prilikom tuširanja.

Ikea Space10 07

Naizgled obična stolica, uz pomoć smart telefona reaguje na „suvišno sedenje“ i podiže sedalni deo podsticajući veću aktivnost.

Ikea Space10 08

Prostor Space10, nastao je od nekadašnje ribarnice a renoviran je od strane danskog studia Spacon & X u saradnji s dizajnerom Maaike Fransen. U Ikei smatraju da će ova nova dizajn laboratorija podstaći inovativan dizajn i pokrenuti na promene.

Ikea Space10 09

Ikea Space10 10

Ikea Space10 11

Pročitajte i članak o Ikeinim stolićima koji bežično pune telefon.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *