Foto: Orbital Assembly Coorporation
Aktuelno

Prvi hotel u svemiru počinje s radom 2027. godine

Hotel na 500 kilometara iznad zemlje za 400 gostiju biće opremljen restoranima, bioskopom i spa centrom.

Kalifornijska korporacija Orbital Assembly najavila je planove za izgradnju prvog svemirskog hotela za 2025. godinu, a koji bi mogao da primi prve astronaute, pardon goste već 2027. godine. Prema njihovim rečima, hotel u okviru svemirske stanice Voyager, biće organizovan na ukupno 11.600 kvadratnih metara, koji će u najvećoj meri biti formiran od modula i pristupnih cevastih komunikacionioh prolaza.

Ovaj svemirski hotel je po kubikaži 50 puta veći od Međunarodne svemirske stanice.

Svemirski objekat, koji podseća na čuveni bečki točak u Prateru, imaće prečnik od 200 metara (za poređenje, Međunarodna svemirska stanica ISS je dugačka 73, a široka 109 metara), a procenjena težina će iznositi 2.418 tona, dok će zapremina biti 51.104 kubna metra (ISS 915 m3), piše Designboom.

„Naša planirana orbita i visina za svemirsku stanicu su 97 stepeni i 500 do 550 kilometara. Ovo je sunčano-sinhrona polarna orbita koja će smanjiti toplotni uticaj i omogućiti gotovo kontinuirano stvaranje solarne energije.“, stoji u tvitu Orbital Assembly.

Luksuz na 500 kilometara od zemlje

Za smeštaj putnika predviđena su 24 modula, svaki prečnika 12 i dužine 20 metara. Svaki modul ima ukupnu korisnu površinu od 500 kvadrata, koji su raspoređeni kroz tri nivoa. Najmanje 12 modula biće usmereno na organizovanje hotelskih soba i apartmana, te je planirano formiranje luksuznih apartmana od 126 kvadrata, luksuzne sobe površine 62 kvadrata i standardne sobe od 30 kvadrata. Zavisno od konačne konfiguracije modula, maksimalan kapacitet putničke stanice kretaće se između 316 i 440 ljudi.

Svaki od 24 modulu ima ukupnu korisnu površinu od 500 kvadrata, koji su raspoređeni kroz tri nivoa.

„Ovom svemirskom putničkom stanicom ne želimo da pokrećemo razvijanje novih tehnologija, već želimo da koristimo tehnologije koje već imamo u šaci i koje možemo da primenjujemo na nove načine kako bismo dobili ovakav objekat.“, istakao je Tom Spilker, tehnički direktor u Orbital Assembly.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *