Greda od reciklirane plastike i betona; Foto: RUVID
Konstrukcije

Ove plastične grede su iste nosivosti kao i klasične ali sa 80% manje betona

Od reciklirane plastike prave se elementi koji se, poput Lego kockica, slažu jedan pored drugog, i potom zalivaju betonom.

Činjenica je da su armirano-betonske grede neverovatno čvrste i po pitanju pritiska i po pitanju zatezanja, ali su isto tako i jako teške. Njihov transport je veoma zahtevan što podrazumeva znatni utrošak energije. Pored toga, armatura koja je potrebna za njihovu izradu zahteva znatne količine čelika.

Tim istraživača sa Politehničkog Univerziteta u Valensiji smatra da bi oba ova problema mogla da se reše primenom trodimenzionalne štampe, piše Core 77. I zaista, nakon tri godine faze razvoja, tim inženjera predstavio je svoj patent, odnosno 3D štampanu alternativu armirano-betonskim gredama koje su napravljene od reciklirane plastike.

Foto: RUVID

Ove grede izrađene su od reciklirane plastike, a mogu biti i do 80% lakše od konvencionalnih.

Lagane grede su zapravo komponente koje se sklapaju na licu mesta, poput Lego kockica, a zatim se zajedno betoniraju, što eliminiše upotrebu čelika, kao i manju količinu betona. Naime, upotrebom ovog sistema dobija se greda iste nosivosti ali sa 80% manje betona.

„Ovo sprečava koroziju, smanjuje težinu konstrukcije i pojednostavljuje proces rada.“, istakao je član tima Xavier Mas, sa Politehničkog Univerziteta u Valensiji.

Foto: PUV

Inspiracija u ljudskim kostima

Istraživački tim je tokom svog rada bio usmeren na pronalaženje načina da iz plastike dobiju željenu krutost, te su inspiraciju tražili u ljudskim kostima.

„To je alveolarna struktura koja omogućava smanjenje upotrebljene plastike, a samim tim i njenu težinu, uz zadržavanje strukturalne krutosti.“, objasnio je José Ramón Albiol, predavač na Visokoj tehničkoj školi za konstruktivno inženjerstvo.

Alveolarna (šupljikava) struktura je zapravo inspirisana ljudskim kostima oko epifize, gde se nalazi sloj trabekularne kosti i deblji sloj kompaktne kosti. Kako Albiol dalje objašnjava: „Ovakvu strukturu smo preneli na ove revolucionarne grede, odnosno na njihove profile. To je vrlo inteligentan prirodni sistem i njegovo oponašanje u ovim gredama dovodi do smanjenja težine grede kao i do vrlo visokih mehaničkih karakteristika.“

Ekološki proizvod

3D štampa omogućava proizvodnju potrebnih elemenata neposredno uz lokaciju ugradnje, te to pojednostavljuje transport, što dalje dovodi do smanjenja troškova. Dodatno, ovaj proizvod je i ekološki jer koristi plastiku koja je prepravila planetu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *