Aktuelno

Gastarbajteri ginu za fudbal

Ne radi se o temperaturi, infrastrukturi ili ljudskim pravima – radi se samo o moći i novcu. To je jedan od komentara povodom novih izveštaja o izrabljivanju radnika koji u Kataru pripremaju svetsko prvenstvo u fudbalu, piše Deutche Welle.

Već tri godine znamo da će se Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine odigrati u Kataru. Najpre smo slušali o (nedokazanim) optužbama da je Katar korupcijom stigao do domaćinstva, a još je aktuelna i debata o vremenskim prilikama u ovoj zemlji – naime, tokom leta, kada se prvenstvo tradicionalno igra, u Kataru su temperature preko 40 stepeni. Prebacivanje prvenstva u zimske mesece potpuno bi poremetilo ligaško takmičenje u fudbalski najjačim prvenstvima Evrope.

construction-workers

Horu kritičara sada se pridružio i Amnesti internešnal koji negoduje zbog očajnih uslova rada za radnike koji grade stadione i prateću infrastrukturu. Radi se mahom o gastarbajterima, Amnesti dokumentuje da je preko 200 radnika iz Nepala stradalo na gradilištima. „Izrabljivanje, prinudni rad i zloupotrebe postoje i na drugim mestima, recimo u državama iz kojih radnici dolaze u Katar. Ali ovde se sada sreću sa jednom vrstom rasizma koja je nepodnošljiva u životu, ali i u fudbalu“, piše Vestfalen blat. List kritikuje i legendarnog Franca Bekenbauera zbog izjave da u Kataru „nigde nije video robove“. „Bekenbauer ima velike zasluge u fudbalu, ali ova njegova izjava je ledena demagogija koja ide na vodenicu Katara. Ova država odbacuje kritike i nada se da će svi jednostavno zaboraviti…“

Komentator Švebiše cajtunga zanimljivo okreće stvari: „Ko god se sada uzbuđuje zbog vesti iz Katara, morao bi da se zapita – ne profitiramo li svi od očajnih uslova rada u nekim zemljama Azije? Šta znate o radnicima u kineskim fabrikama božićnih ukrasa, baterija ili ajpedova? Znate sigurno da bi Božić bio skuplji, ako bi ti radnici dobijali više novca. Stotine hiljada Azijata radi u Saudijskoj Arabiji, Omanu ili Kataru; rade kao ispomoć u kući, vozači, radnici na građevini – za novac za koji lokalno stanovništvo ni prstom ne bi mrdnulo. Već godinama mnogi ljudi iz Bangladeša, Nepala, Pakistana i Indije žive u Persijskom zalivu.“ List dodaje da vladaoci u Kataru žele dobar imidž pa ostaje nada da će se uslovi rada značajno poboljšati.

Qatar-2022-World-Cup-Stadium-by-Zaha-Hadid-Al-Wakrah

„Odlukom da se svetsko prvenstvo igra u jednoj pustinjskoj zemlji, Fifa je zaista ispisala istoriju apsurda“, piše Mitelbajeriše cajtung. „Ne radi se o temperaturi, infrastrukturi, ljudskim pravima ili kakvoj drugoj egzotičnoj stvari – radi se samo o moći i novcu.“ Stoga su u bremenskom Vezer kuriru su jasni: „Zemlja poput Katara, u kojoj se ljudska prava gaze na svakom koraku, jednostavno nije primerena da bude domaćim Svetskog prvenstva. Od početka je dodela domaćinstva bila sumnjiva i nema se tu šta više premišljati: odluka mora što pre da se promeni. Još ima dovoljno vremena da se ponovo raspiše konkurs za domaćina 2022. godine. Predsednik Fife Sep Blater je na potezu.“

To neće ići tek tako, piše Vestdojče cajtung. „Svetsko prvenstvo je u potpunosti u nadležnosti Fife, ovde ni Međunarodni olimpijski komitet nema ama baš nikakav uticaj. Samo bi ogroman politički pritisak mogao da primora Fifu ili Katar na odustajanje od organizacije, ali to je teško očekivati“, piše list. U tekstu se navodi da je Svetska kuća fudbala odmah po dodeljivanju domaćinstva sklopila brojne ugovore sa ovim emiratom, te da bi eventualno povlačenje odluke imalo nesagledive pravne i finansijske posledice.

Pogledajte kako će izgledati jedan od novih stadiona u Kataru kojeg je projektovala Zaha Hadid.

Izvor: DW

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *