Arhitektura

Sklopivo stepenište je zvezda ove male kuće na točkovima

Ko bi rekao da u prostor dimenzija 7,2 x 2,4 metra može da stane sve ovo?!

Novozelandska kompanija Build Tiny odnedavno ima u ponudi modernu kućica za nomade koja se zove Millennial Tiny House namenjena, očigledno, milenijalcima (generacija ljudi rođenih od ranih osamdesetih do ranih dvehiljaditih godina koji se veoma oslanjaju na nove tehnologije).

Ono što nam je kod ove kuće od svega 17 kvadrata odmah zapalo za oko jesu stepenice od aluminijuma koje se uvlače u orman ostavljajući tako slobodan prostor za komunikaciju kada nisu neophodne.

Uvuci-izvuci

Multifunkcionalnom ormanu može se prestupiti i sa strane „dnevnog boravka“ i sa strane kupatila. U njemu je ostavljen prorez u koji stepenice mogu da se spakuju. Kada je potrebno popeti se do „spavaće sobe“, stepenice se izvuku i stepenik po stepenik stiže se do kreveta.

Ovo je sjajno rešenje jer smo do sada uglavnom viđali merdevine koje su služile za vertikalnu komunikaciju. Svima je jasno koliko je ovo elegantnije rešenje, jer ipak su u pitanju prave stepenice – bez znakova navoda…

Kada nisu potrebne, ove stepenice se lako mogu spakovati u orman sa strane.

 

Prirodno ventiliranje

Dnevni boravak (s navodnicima) ima praktična rešenja za odlaganje u podu, a ceo ambijent deluje veoma harmonično i opušteno. Dvoje duplih balkonskih vrata sa suprotnih strana omogućavaju prodor velike količine svetlosti, ali i prirodnu ventilaciju.

Kuhinja ima puno mesta za odlaganje hrane i pribora za kuvanje. Posebno je zanimljiv stepenik s merdevinama koji vodi do kancelarije koja može da posluži i kao gostinska soba.

Sedenje na kuhinji

Pogledajte kako klupa za sedenje u kancelariji natkriva kuhinju koja se nalazi ispod. Tapacirana fotelja je samo naslonjena na klupu, a prostor za noge je praktično na visećim elementima kuhinje. Genijalno!

Kupatilo je takođe dobro osmišljeno i to tako da je ostavljeno mesta za mašinu za pranje veša sa sušačem, plakar za posteljinu, tuš kabini i toalet s kompostiranjem.

Ovo je stvarno sjajna kućica na točkovima ali jedini problem je njena cena. Ona kreće od 43.000 dolara pa ide naviše u zavisnosti od opreme. Više informacija pronađite na Build Tiny.

Foto: © Build Tiny

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *