U Persijskom zalivu, na ostrvu Saadiyat gradiće se džamija, sinagoga i crkva, a sve to u okviru novog turističkog centra Abu Dabija.

Ostrvo Saadiyat predstavlja novi turističko-kulturni projekat Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je trenutno u fazi izgradnje i do 2020. godine, kada se planira završetak radova, trebalo bi postane zajednica raznovrsnih komercijalnih, stambenih ali i verskih objekta. Ovo ostrvo udaljeno je pet minuta vožnje od centra Abu Dabija, sat vremena od Dubaija i na 20 minuta vožnje od međunarodnog aerodroma, postaće novi kulturni centar Persijskog zaliva.

Projekat ima za cilj stvaranje platforme za uspostavljanje dijaloga, razumevanja i suživota između tri religije.

Projekat arhitektonske firme Adjaye Associates izabran je na međunarodnom konkursu kao pobednički.

„Ovaj prostor će biti otvoren za ceo svet u nadi da će se kroz ove objekte narodi svih vera i širom sveta moći da uče i učestvuju u misiji mirnog suživota za generacije koje dolaze.“ –  rekao je slavni arhitekta David Adjaye, iz biroa Adjaye Associates.

Crkva
Crkva
Džamija
Džamija
Sinagoga
Sinagoga

Tri verska objekta

Naručen od strane komisije Ljudskog bratstva, ovaj projekat ima za cilj otelotvorenje odnosa između hrišćanske, islamske i jevrejske vere, kao i stvaranje platforme za uspostavljanje dijaloga, razumevanja i suživota između ovih religija.

Projekat čini tri verska objekta u kojim će posetioci moći da se mole ali da posmatraju i dožive raznovrsne rituale. Takođe, previđena je i izgradnja centra za posetioce.

Ovo ostrvo udaljeno je pet minuta vožnje od centra Abu Dabija, sat vremena od Dubaija i na 20 minuta vožnje od međunarodnog aerodroma.

Čista geometrija kroz tri kubične forme, ujedinjuje prostore, a opet svaki od njih ima suptilno istaknutu raznolikost kroz dizajn fasade.

Vrt koji spaja

„Vrt sam video kao snažnu metaforu, bezbedan prostor gde se zajednica, povezanost i ljudskost kombinuju u jedno. Ovaj prostor postoji između tri odaje, odnosno tri vere.“, dodao je David Adjaye.

Kad ste već ovde…