Aktuelno, Arhitektura

Švedska: Za kuću visine do 4 metra i površine do 25 kvadrata ne treba dozvola

Novi švedski zakon je prilično liberalan po pitanju izdavanja građevinskih dozvola pa se zato brojni biroi takmiče da ponude svoje rešenje u skladu s trendom.

Ova kuća u Švedskoj na najbolji način iskorišćava pun potencijal nove regulative koja dozvoljava bilo kome da podigne objekat visine do 4 metra i površine do 25 metara kvadratnih na bilo kojoj građevinskoj parceli bez dozvole.

Studio Bornstein Lyckefors Arkitekter ponudio je rešenje u skladu s novim regulativom koje pritom iskorišćava pun potencijal placa koji gleda na okean.

kuca-bez-dozvole-svedska-2

Betonski objekat u centimetar odgovara regulativi. Veliki prozori koju omogućavaju pogled ka okeanu natkriveni su betonskim konzolama. Po novoj regulativi, konzole koje izlaze pola metra od gabarita se ne računaju u površinu objekta.

kuca-bez-dozvole-svedska-3

Naravno, enterijer je morao biti maksimalno prilagođen pravilu da površina ne sme da prelazi 25 kvadratnih metara. Zato su izvedeni kreveti na sprat, prostor iznad stolova je popunjen za odlaganje a dimenzije mobilijara svedene su na minimum.

kuca-bez-dozvole-svedska-5

 

Prototip ove kuće napravljen je za izložbu 25 Square koja će se odražati u Malmeu s ciljem da se popularizuje nova ideja švedskih vlasti.

kuca-bez-dozvole-svedska-6

kuca-bez-dozvole-svedska-4kuca-bez-dozvole-svedska-7

Pogledajte kakva su iskustva arhitekata po pitanju novog Pravilnika o izgradnji.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *