Aktuelno

Predstavljen projekat rekonstrukcije šabačkog trga

Za nekoliko meseci stanovnici Šapca, moći će da uživaju u rekonstruisanom i redizajniranom gradskom trgu, koji će po svom nesvakidašnjem uređenju biti novina u ovom delu Evrope.

Inovativan projekat uređenja, koji u nekim segmentima podseća na trgove skandinavskih zemalja, protekle nedelje bio je prezentovan, kako domaćoj tako i stranoj publici, na beogradskom Mikser festivalu.

Tokom izlaganja, koordinator projekta akademski slikar Igor Marsenić i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, istakli su da su ponosni na projekat koji su započeli samo sa još dvoje mladih arhitekata Ksenijom Lukić i Bojanom Alimpićem, koji su i njegovi autori, a završili ga u rekordno kratkom roku zajedno s timom mladih stručnjaka koji im se priključio vođen istim entuzijazmom.

Šabački trg na Mikseru 1

Šabački trg, trenutno neaktivan i nefunkcionalan, postaće uključen u tokove gradskog života preko njegove tri ulazne zone.

Šabački trg na Mikseru 8

Prva, i moža najbitnija zona koja je povezana sa saobraćajnicom sada se koristi kao parking. Na ovom mestu je tokom Drugog svetskog rata ubijeno 800 Srba pa će u čast žrtava ovaj prostor biti simbolično dizajniran. Čitava ova površina biće prekrivena sistemom raznobojnih trouglova izrađenih od hladno valjanih boja u crvenoj skali. Crvena boja simbolizuje krv i žrtvu predaka ali i radost, strast i želju za boljom budućnošću.

Šabački trg na Mikseru 02

Sledeći, drugi, ulaz vodi iz glavne pešačke zone, koji će boljom organizacijom staza i uređenjem zelenih površina voditi ka centru trga.

Šabački trg na Mikseru 03

Treća zona koja vodi iz jednog od većih stambenih delova grada pozivaće na igru i relaksaciju. Stepenasto formirane zelene površine zajedno s igralištem za decu, koje je ovom delu grada bilo neophodno, biće još jedan razigrani deo trga. U ovoj zoni planirano je postavljanje i dizajniranog modularnog mobilijara u formi klupi, česme i parkirališta za bicikle.

Šabački trg na Mikseru 04

Počev od ovog ulaza pa sve do kraja šarenog dela trga, po njegovom obodu planirana je biciklistička staza. Uz stazu biće postavljeni paneli koji će imitirati umetničku galeriju ali i vertikalno zelenilo koje će imati dvojaku funkciju, kao zaštitna ograda i kao doprinos zelenilu trga.

Šabački trg na Mikseru 05

Centralni deo trga, predviđen za raznovrsne manifestacije, prostran je i sadržajno sveden prostor. Njega će krasiti fontana, čije će mlaznice biti instalirane ispod površine zemlje i prekrivene rešetkom. Kada bude postojala potreba za korišćenjem čitave površine ovog dela trga, fontana će biti isključena i prostor koji ona zauzima moći će da bude neometano korišćen.

Šabački trg na Mikseru 06

Početak radova očekuje se ovih dana, a svi posetioci prezentacije na Mikseru pozvani su da nakon realizacije projekta posete novi čivijaški trg.

Šabački trg na Mikseru 07

Šabački trg na Mikseru 9

Pogledajte šta su rekli o šabačkom projektu nakon njegove prezentacije na Mikseru:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Milos

    i sta su rekli o projektu?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *