Građevinarstvo, Izdvojeno

Solarno napajana kućica na tornju koja će vam čak poslužiti i pivo

Inženjer Jono Williams je na Novom Zelandu podigao toranj zvani Skysphere koji je ostvarenje svih njegovih dečačkih želja.

Kućice na drvetu dobile su ozbiljnu alternativu! Mini-tornjevi zvani Skysphere svojim ukućanima takođe nude mir i tišinu, međutim za razliku od kućica na drvetu, oni se napajaju solarnim panelima, upravljaju se putem glasovnih komandi a pritom su i toliko pametni da signaliziraju vlasniku da mu je nestalo piva u frižideru.

skysphere-toranj-pivo-02

S ukupnom visinom od 10 metara i površinom od 27 kvadratnih metara, ovaj toranj je pravo malo digitalno remek-delo. Putem digitalnog telefona moguće je kontrolisati temperaturu, osvetljenje i jačinu zvuka u sobi a sve to se napaja putem fleksibilnih solarnih panela koji su postavljeni na krov tornja, piše CNN.

skysphere-toranj-pivo-04

Poseban kuriozitet ove digitalne „kućice na drvetu“ jeste dispenzer za pivo koji se nalazi u rukohvatu sofe. Pored toga što hladi piće na tačno određenu temperaturu, pritiskom na dugme pivo izlazi iz frižidera i isporučuje se pravo u ruku! Dispenzer je kapaciteta 12 limenki piva a pritom može da hladi još dodatnih 36. Putem aplikacije na mobilnom telefonu, dispenzer obaveštava klijenta o temperaturi u frižideru ali ga i upozorava kada se zalihe limenki primaknu kraju.

skysphere-toranj-pivo-07

Kuća od 27 kvadrata je dovoljno velika da u nju može da stane veliki bračni krevet i polica s TV-om.

skysphere-toranj-pivo-10

Toranj je napravljen od četiri tone čelika. Urađen je u fabrici i potom postavljen na licu mesta u unapred pripremljen betonski temelj.

skysphere-toranj-pivo-11

Prozori su sečeni na licu mesta a vlasnik želi uskoro da ih zameni tankim filmom koji dozvoljava prilagođavanje inteziteta prolaska svetlosti.

skysphere-toranj-pivo-12

Toranj Skysphere su već poželeli da kupe mnogi tako da inženjer Jono Williams planira da ih stavi u proizvodnju. Njega je ovaj eksperiment koštao 50.000 dolara međutim kada bi toranj ušao u industrijsku proizvodnju, cena bi bila znatno niža.

skysphere-toranj-pivo-03 skysphere-toranj-pivo-05

Solarni paneli postavljeni su na krovu.

skysphere-toranj-pivo-06 skysphere-toranj-pivo-08

Aplikacijom na mobilnom telefonu moguće je kontrolisati sve aspekte ove digitalne kućice na drvetu.

skysphere-toranj-pivo-09 skysphere-toranj-pivo-13 skysphere-toranj-pivo-14

Foto: Jono Williams

Pogledajte i kako izgleda zavojiti toranj u Beču.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *