Konkursi

Međunarodno studentsko takmičenje o važnoj ulozi dnevne svetlosti u arhitekturi

U toku je registracija za devetu po redu, IVA internacionalnu VELUX nagradu. Svi  studenti arhitekture i njihovi profesori imaju mogućnost da se prijave do 01. aprila 2020. godine.

Zainteresovani mogu konkurisati u dve kategorije: dnevna svetlost u zgradama, kao i istraživanja dnevne svetlosti.

Kategorija Dnevna svetlost u zgradama se odnosi na projekte koji se tiču primenljivih principa za obezbeđenje dnevne tj. sunčeve svetlosti u zgradama, sa posebnim fokusom na arhitekturu zdravijeg života, kao i projekti koji se bave izazovima sa kojima se suočavaju gradovi, zajednice i moderna društva i gde dnevna svetlost i arhitektura mogu da pomognu u stvaranju promena za bolje i zdravije životno okruženje.

Kategorija Istraživanje dnevne svetlost se odnosi na projekte koji analiziraju i posmatraju fizička svojstva svetlosti, osnove optike i materijala, kao i tehnološki razvoj, nove materijale, skladištenje ili ’’transport’’ dnevne svetlosti. Takođe, na one koji istražuju upotrebu dnevne svetlosti u javnom prostoru i izučavaju efekat dnevne svetlosti na stanje duha i zdravlja.

Zainteresovani mogu konkurisati u dve kategorije: dnevna svetlost u zgradama, kao i istraživanja dnevne svetlosti.

Posle registracije, studenti i njihovi profesori mogu poslati svoj rad do 15. juna, gde će žiri početi sa ocenjivanjem pristiglih projekata. Do kraja juna, žiri će odabrati po dva pobednika iz svakog regiona. Pobednici će biti pozvani da predstave svoje projekte na Svetskom festivalu arhitekture u novembru 2020. godine, a žiri će odabrati jednog pobednika iz svake od kategorija nagrade. Takođe, žiri će uručiti nagrade i učesnicima koji predstave inovativnu upotrebu VELUX proizvoda. Svečanost i dodela nagrada planirana je za decembar 2020. godine.

Studenti s profesorima

Ovo je odlična prilika da studenti, zajedno sa svojim profesorima, rade na projektima gde timski ili individualno mogu dublje istražiti i analizirati značaj dnevne svetlosti u stambenim prostorima i njen uticaj na zdravlje čoveka. Takođe, zainteresovani dobijaju mogućnost da se na početku karijere svojim radovima predstave međunarodnim stručnjacima i uspostave nove kontakte sa kolegama iz celog sveta.

Renomirani žiri

Sve prijave za IVA VELUX 2020. nagradu pregledaće međunarodni žiri sastavljen od renomiranih svetskih arhitekata, u saradnji sa Međunarodnom unijom arhitekata (UIA). S ponosom objavljujemo članove žirija za 2020. godinu:

Odile Deck, Francuska,  arhitekta i urbanista, nagrađena je nagradom Architizer za životno delo u 2017. godini za svoj pionirski rad, ali i svoj angažman i doprinos na debatama o arhitekturi.

Sebastian Adamo, Argentina, suosnivač Adamo-Faidena, Buenos Aires u 2005. godini. Njihova međunarodna praksa se proteže na podučavanje i istraživanjem, a njihovi radovi se izlažu u Americi i Evropi.

Nora Demeter, Mađarska. Sa Zoboki-Demeter i saradnicima, njena široka, međunarodna ekspertiza omogućila joj je rešavanje složenih, lokalnih i međunarodnih projekata npr. Palata umetnosti u Budimpešti.

Juri Troi, Austrija, čiji se projekti fokusiraju na održivost, energetsku efikasnost i holističke koncepte izgradnje. Zbog toga upotreba drvenih materijala igra važnu ulogu u njegovom radu.

Martin Pors Jepsen, Danska, potpredsednik je VELUKS Inovacionog centra. U VELUX grupi je radio na više pozicija: kao generalni direktor za VELUX Kina i globalni menadžer proizvoda za VELUX Solar.

Ko može učestvovati?

Nagrada je otvorena za sve registrovane studente arhitekture – pojedince ili tim – širom sveta. Ohrabrujemo multidisciplinarne timove uključujući npr. inženjering, dizajn i pejzažnu arhitekturu.

IVA je jedinstvena nagrada koja nagrađuje najbolje projekte na temu ’’Light of future’’ iz pet globalnih regiona: Zapadna Evropa, Istočna Evropa i Srednji Istok, Sjedinjene Američke Države, Azija i Okeanija i Afrika. U 2018. brojila je preko 4500 učesnika iz celog sveta.

Za pobednike 2020. pripremljene su vredne novčane nagrade, a sve detalje možete pogledati na zvaničnom sajtu: https://iva.velux.com/

Srećno! ?

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *