Ivan Mangov na Trijenalu u Milanu; Foto: Promo
Aktuelno

Beskonačnost strukture: Ivan Mangov osmislio srpski nastup na Trijenalu u Milanu

Umetnici iz naše zemlje stvaraju novu realnost koristeći srpske srednjovekovne ornamente kao polazište. Naš paviljon već su posetiti Francis Kéré i Stefano Boeri.

U petak, 15. jula, otvorena je 23. Međunarodna izložba Trijenala u MilanuUnknown Unknowns. An Introduction to Mysteries – na kojoj učestvuje preko 40 zemalja. Republika Srbija predstavlja projekat arhitekte Ivana Mangova Infinity of Structure, koji je odabran na javnom konkursu, sprovedenom od strane Muzeja primenjene umetnosti.

Autorski tim Ivana Mangova čine umetnici Marko Lađušić, Aleksandar Vac, Dorian Jovanović i Marko Todorović. Realizator nastupa je Muzej primenjene umetnosti u Beogradu u ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Komesarka nastupa je Biljana Jotić. Kustoskinje su Biljana Jotić i Nataša Radojević.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Detalj sa izložbe Infinity of Structure; Foto: Promo

Preklapanje prošlosti i sadašnjosti

Infinity of Structure je antropološka vizija savremene umetnosti koja se bavi istraživanjem odnosa čoveka sa nepoznatim kroz urođenu potrebu za stvaranjem svetih simbola.

Kroz različite medije savremene umetnosti, umetnici stvaraju novu realnost koristeći srpske srednjovekovne ornamente kao polazište.

Ponovljeni srednjovekovni motivi skriveni u živom ritmu slobodnih struktura, kroz gotovo mikroskopski pristup autora, preklapaju prošlost i sadašnjost – ono što je potisnuto se vraća, ono što je nevidljivo pronalazi put.

Ponovljeni srednjovekovni motivi skriveni su u živom ritmu slobodnih struktura; Foto: Promo

Kroz svoja intelektualna, kulturna i metafizička značenja, srednjovekovni ornamenti prerasli su ograničeno područje vizuelnih umetnosti.

Autor projekta Ivan Mangov vodi nas u carstvo simbola kroz ornamente srpskog srednjovekovnog freskoslikarstva.

Kroz svoja intelektualna, kulturna i metafizička značenja, srednjovekovni ornamenti prerasli su ograničeno područje vizuelnih umetnosti, budući da često postaju predmet naučnog proučavanja.

„Oni su umetničko oličenje kosmologije, iako mnogi još uvek nisu dekodirani“ – navodi se u tekstu za katalog izložbe u Milanu.

Ornamenti na srpskom srednjovekovnom manastiru Hopovo; Foto: Muzej primenjenih umetnosti u Beogradu

Stvaranje nove realnosti

Koristeći srednjovekovnu ornamentiku kao polaznu osnovu, nova stvarnost stvara se unošenjem slojeva savremenog slikarstva.

Ovaj paralelni kreativni proces zasnovan je na kvantnoj fizici, gde bilo koje dve pobuđene čestice mogu postojati u superpoziciji, stvarajući tako novu realnost.

To je istovremeno prisustvo materije i duha u traganju za univerzalnim zakonima koji određuju ljudski odnos prema nepoznatom što nas okružuje do beskonačnosti.

Nova stvarnost stvara se unošenjem slojeva savremenog slikarstva; Foto: Promo

Pri ulasku u mračni izložbeni prostor posetioci će se približiti prostornom monolitu visokom četiri i po metra.

Pri ulasku u mračni izložbeni prostor Paviljona Srbije posetioci će se približiti prostornom monolitu visokom četiri i po metra. Kako mu se približavaju, otkriće da je njegova struktura prekrivena slojevima pažljivo ručno oslikane materije.

Reč je o složenom, višeslojnom delu vajara i slikara Marka Lađušića, gusto zbijenom simboličkom sistemu čija značenja ostaju otvorena za tumačenje i neartikulisana.

Monolit je delo vajara i slikara Marka Lađušića; Foto: Promo

Motivi iz manastira Hopovo

Ova monumentalna kompozicija fokusira se na ekspanzivne strukture – neograničene mreže-sisteme koji se preklapaju sa umnoženim ornamentalnim motivima iz srpskog srednjovekovnog manastira Hopovo.

Slojevi boja se ne stapaju niti direktno stupaju u interakciju, već sugerišu postojanje treće dimenzije, gde se umnožavanje mikrosistema može ponovo pojaviti i nestati u beskonačnost.

Keramičke instalacije postavljene su u gornjim zonama, pozivajući posetioca da pogleda gore kako bi ih pronašao u mraku.

Bočni zidovi Paviljona Srbije prekriveni su keramičkim instalacijama umetnika Aleksandra Vaca i postavljene u gornjim zonama, pozivajući posetioca da pogleda gore kako bi ih pronašao u mraku.

Postavku prati originalna muzika Dorijana Jovanovića, koja donosi posebnu dinamiku kombinujući nepravilan ritam i ambijentalni zvuk uz korišćenje elektronskih instrumenata i akustičnu obradu.

Neuhvatljivi duh izložbe

U zadnjoj zoni posetioci će otkriti veliku kružnu projekciju. Dok senzori hvataju pokrete ruku, oni će moći da otkriju slojeve kompjuterski generisanog sveta i zarone u dubinu strukture.

Ova instalacija za praćenje pokreta, koju je kreirao vizuelni umetnik Marko Todorović, zajedno sa aplikacijom proširene stvarnosti koja pokreće oslikane površine centralnog monolita deluje kao simbolički, neuhvatljivi duh izložbe.

Instalaciju za praćenje pokreta kreirao je vizuelni umetnik Marko Todorović; Foto: Promo

Posetili nas Kere i Boeri

Dvadeset i treću po redu Međunarodnu izložbu Trijenala u Milanu dizajnira arhitekta Francis Kéré, koji je posetio naš paviljon baš kao i Stefano Boeri, a kustoskinja je Ersilia Vaudo, astrofizičarka i direktorka Kancelarije za diverzitet u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA).

Milansko trijenale još od 1923. godine predstavlja jednu od vodećih institucija kulture u svetu, prenoseći kompleksnost savremenog sveta kroz različite umetničke oblike: dizajn, arhitekturu, vizuelne, scenske i izvođačke umetnosti.

Osnovni cilj Trijenala je pronalaženje proširenih i inovativnih načina razmišljanja, spajajući iskustva različitih kultura i jezika.

Faktografija
naziv projekta:

Infinity of Structure

autor:

Ivan Mangov

slikana instalacija:

Marko Lađušić

keramika:

Aleksandar Vac

animacija i AR:

Marko Todorović

muzika:

Dorian Jovanović

komesarka:

Biljana Jotić

kustoskinje:

Biljana Jotić, Nataša Radojević

eseji:

Domenico de Chirico, Biljana Jotić, Nataša Radojević

grafički dizajn:

Dejana Cvetković

dizajn izložbe:

Ivan Mangov

realizator i organizator:

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu u ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *