Naslovna strana Vodiča za stanare u izdanju Zrenjaninskog socijalnog foruma
Aktuelno

Vodič za stanare: Šta treba znati o Zakonu o stanovanju

Zrenjaninski socijalni forum objavio je Vodič za stanare u nadi da će tako pomoći građanima da bolje upoznaju svoju stanarsku situaciju, da se bolje samoorganizuju i zaštite svoje interese i autonomiju.

Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada stupio je na snagu dana 31.12.2016. godine. Ovim zakonom sistematizovana je oblast stambene politike, koja uključuje i pitanja upravljanja, korišćenja, održavanja zgrade, kao i njenih zajedničkih i posebnih delova, zatim, postupak iseljenja i preseljenja, stambene podrške, evidencije, ali i oblast održivog razvoja stanovanja, koja je do tada bila uređena sa više zakona.

Saznajte kako funkcioniše profesionalni upravnik, koje su njegove obaveze ali i kazne za ne sprovođenje Zakona.

Najveća novina je svakako upravljanje zgradama putem stambene zajednice preko svojih organa ili preko profesionalnog upravnika o kojima smo već pisali. U Vodiču za stanare je jasno objašnjeno kako se formira stambena zajednica, šta je potrebno za njenu registraciju, koji su njeni organi, a takođe je pojašnjeno kako funkcioniše profesionalni upravnik. U pitanju je privredno društvo (ili preduzetnik), osnovano u skladu sa Zakonom o privrednim društvima koje će se baviti angažovanjem lica koja ispunjavaju uslove za profesionalnog upravnika koji se bavi održavanjem zgrade.

Održavanje zgrada, prinudna uprava i sankcije

U Vodiču za stanare se objašnjava i kada se i kako uvodi prinudna uprava koja vodi poslove upravljanja zgrade do izbora upravnika. Međutim, jedna od najvažnijih sekcija u ovom Vodiču jeste kako se sprovodi održavanje zgrade, koje sve vrste održavanja postoje i koje se sve kazne mogu propisati u slučaju da se Zakon o stanovanju ne sprovodi kako treba. Kazne može izreći nadležni inspektor izdavanjem prekršajnog naloga, a novčane kazne propisane u rasponu mogu biti izrečene isključivo od strane nadležnog suda za prekršaje. One se kreću od 5.000 do 150.000 dinara za fizičko lice, odnosno od 50.000 do 2.000.000 dinara za stambene zajednice i profesionalnog upravnika.

Ceo Vodič za stanare kroz Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada možete pogledati ovde.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *