Svetski projekti

Pozorište Dostojevski u Velikom Novgorodu dobija novi izgled

Brutalistička zgrada iz osamdesetih godina prošlog veka uskoro će zasijati novim sjajem… crvenim.

Rekonstrukcija i redizajn dramskog pozorišta Fjodor Dostojevski u jednom od najstarijih gradova Rusije, koji se smatra za kolevkom ove zemlje, ima za cilj da poboljša karakteristike ovog kultnog mesta i stvori prostor za čitav niz novih kulturnih funkcija i programa.

Projekat obnove pozorišta poveren je nakon konkursa arhitektonskoj firmi Rhizome iz Sankt Peterburga, a njihova ideja bila je da se pozorište transformiše u kulturni klaster kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste, istovremeno ističući vrednost brutalističke arhitekture s kraja 20. veka.

Sadašnje stanje:

Foto: Egor Rogalev

Budući izgled:

Za osvetljenje fasade, predviđene su razne nijanse crvene boje kako bi se kreirao novi identitet pozorišta.

Prema predloženom konceptu, planira se jedan dodatni „sloj“ razvoja postojeće strukture ali i novih sadržaja, koji se skladno stapaju sa postojećom strukturom, bez da je imitiraju, piše Strelka KB koja je organizovala konkurs.

Metalik teksture i reflektujući materijali, kao i vedre boje i rasveta, deo su plana koji bi trebalo da doprinese osvežavanju objekta. Za osvetljenje fasade, predviđene su razne nijanse crvene boje kako bi se kreirao novi identitet pozorišta.

Novi prostori međusobno su povezani kako bi se novo pozorište predstavilo kao jedinstveni i koherentan objekat s transparentnim strukturama sa ciljem da se omogući posetiocima da zavire u život pozorišta.

Konkurs

Ovaj projekat izabran je kao pobednički na održanom konkursu pod upravom Vlade Novogordske regije, a u organizaciji Strelka KB. Od 16 prijava, tri arhitektonske prakse su ušle u uži izbor, nakon čeka je kao najbolje odabrano rešenje firme Rhizome.

U enterijeru zgrade će biti najviše promena.

Ideja je bila da se pozorište rekonstruiše a da se istovremeno istaknu vrednosti brutalističke arhitekture s kraja 20. veka.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *