OurDomain Student Housing (OZ/Marcel van der Burg), Amsterdam
Arhitektura

Ovi impresivni svetski objekti obeležiće 2021. godinu

Neobični projekti, čija se realizacija očekuje tokom ove godine, imaće značajan trag u savremenoj arhitekturi, a jedan od njih se nalazi u našem komšiluku.

Pandemija koronavirusa je možda odložila brojne dobre projekte širom sveta, ali to ne znači da godina pred nama  neće biti zanimljiva sa stanovišta arhitektonske i građevinske struke.

Iako nisu skroz u skladu s uslovima koje je nametnuo Covid-19, ovi objekti su u velikoj meri zasnovani na održivim principima projektovanja i na dizajnu koji je usmeren ka čoveku. Počev od zlatnih muzeja pa sve do klimatski pozitivnih hotela, ove inovativne zgrade, čije se otvaranje ili završetak radova očekuje u toku ove godine, sigurno će obeležite 2021. godinu.

Biblioteka Far Rockaway (Snøhetta), Njujork

Upečatljivi dizajn predviđen je kao zamena za postojeću malu, ali popularnu, javnu biblioteku u Kvinsu u Velikoj jabuci. Novim objektom, ukupne površine 1.858 kvadrata, korisni prostor biblioteke će se duplirati. Prema ideji proslavljenje arhitektonske firme Snøhetta, zlatna nijansa novog objekta odražava boju neba iznad Long Ajlanda, a prozirna fasada, kao i stakleni trougao u zoni ulaza propuštaće prirodnu svetlost u unutrašnjost.

 

Centar za scensku umetnost (OMA), Taipei

Foto: Chris Stowers

Ova zgrada se zida osam godina i do sada je potrošeno 192 miliona dolara.

Sredinom 2021. godine očekuje se završetak radova na Centru za scensku umetnost, koji su trajali osam godina, a procenjeni su na 192 miliona dolara. Dizajn zgrade je upečatljiv i karakteriše ga sferni element koji kao da izranja iz primarne forme zgrade, piše CNN.

Ipak, nije samo spoljašnjost ovog objekta intrigantna. Kako arhitekte firme OMA objašnjavaju, objekat ima tri pozorišta koja rade nezavisno, ali koja se spajaju u centralnom kubusu koji funkcioniše kao zajednička zona fleksibilnog bekstejdža.

 

Aquarela (Jean Nouvel), Kito

Kamene obloge na fasadi, drveni zastori i mnoštvo zelenila omogućavaju da se zgrada asimilira sa okolnim planinama.

Među najnovijim projektima dobitnika Pritzkerove nagrade Žana Novela, našao se i objekat Aquarela, stambeni kompleks sa 650 jedinica u glavnom gradu Ekvadora, Kito. Očekuje se da bi prva faza trebalo da bude završena ove godine, dok se druga faza može produžiti i u narednu godinu.

Iako se objekat sastoji od nekoliko zasebnih devetospratnica, one su povezane nizom balkona koji se obmotavaju oko objekata kako bi se dobio monolitni karakter. Kamene obloge na fasadi, drveni zastori i mnoštvo zelenila imaju za cilj da doprinesu održivosti objekta, kao i da mu pomognu da se asimilira sa zelenom planinskom topografijom ovog regiona.

 

Hotel Green Solution House (3XN/GXN), Rene

Ostaci granita iz lokalnih kamenolom koristiće se za izolaciju i dekoraciju.

Danska će uskoro moći da se pohvali klimatski pozitivnim hotelom, koji će apsorbovati više ugljenika nego što će ga proizvoditi u toku svog životnog veka. Novi objekat će zapravo služiti kao novo krilo postojećeg hotela GSH i biće gotovo u potpunosti izgrađen od drveta preostalog iz građevinske i industrije nameštaja, dok će se ostaci granita iz lokalnih kamenolom koristiti za izolaciju i dekoraciju.

Arhitektonske firme 3XN i GXN mislile su i na budućnost zgrade, pa su njeni pojedinačni delovi povezani reverzibilnim spojevima, te se mogu ponovo upotrebiti kada hotel dosegne kraj svog životnog veka.

 

Kuća mađarske muzike (Sou Fujimoto Architects), Budimpešta

Perforacije na krovu objekta omogućiće da kroz njega raste visoko drveće.

Objekat koji će funkcionisati kao muzej, muzički i obrazovni centar, deo je master projekta Liget Budapest Project, koji obuhvata radikalne promene najvećeg javnog parka u mađarskoj prestonici. Zgrada se nalazi u neposrednoj blizini jezera Varošliget, a perforacije na krovu objekta omogućiće dodatno prožimanje prirode, jer će kroz njih biti omogućen prodor viših stabala drveća.

Kuća mađarske muzike je zapravo omaž bogatoj muzičkoj tradiciji ove zemlje, a ujedno će biti i novo mesto okupljanja građana ali i turista koji će moći svakodnevno da uživaju u prizemlju objekta, čiji transparentni zidovi brišu granicu između spoljašnjosti i unutrašnjosti.

Planirano je da se objektu tokom vremena na ovoj lokaciji pridruže i Etnografski muzej i Nova nacionalna galerija od 50.000 kvadrata.

 

OurDomain Student Housing (OZ/Marcel van der Burg), Amsterdam

Novi studentski stambeni kompleks u Amsterdamu pobija prevaziđene ideje da objekti ovog tipa moraju samo puko ispunjavati funkciju. Novi kampus, sa preko 1.500 stambenih jedinica nudi studentima raznovrsne društvene sadržaje i mnoštvo zelenila. Kompleks od 90.000 kvadrata podeljen je u tri estetski različite zgrade, od kojih je najupečatljiviji objekat „pikselizovanog“ dizajna.

 

Floating Music Hub (NLÉ), Sao Vincent

Foto: Kriolscope

Muzička kuća biće podignuta na površini Atlantskog okeana zahvaljujući plutajućoj arhitekturi.

Tokom protekle decenije kompanija NLÉ eksperimentisala je s inovativnim načinima za kreiranje brze i jeftine izgradnje na vodenoj površini. Njihov Makoko Floating System već je korišćen za izgradnju škola u Nigeriji i Belgiji, a sada će se primeniti za nešto još zanimljivije.

Najnovija verzija ovog sistema je u formi platforme za performanse i umetnost i nalazi se na površini Atlantskog okeana. Objekat čine tri lagane strukture u kojima se nalazi sala za performanse, studio za snimanje i bar, koje zajedno pokazuju da plutajuća arhitektura koja se lagano montira može ponuditi pristupačnu alternativu tradicionalnim kulturnim mestima.

 

Veliko pozorište Sunac (Anciens Huang/Steven Chilton Architects), Guangdžou

Foto: Chong Art Photography

U kineskom gradu Guandžou, ovo pozorište od 2.000 mesta, inspirisano je lepršavom teksturom vezene svile. Takođe, objekat i odaje počast istoriji grada kao trgovačkom čvorište i to preko crteža na fasadi nalik tatu prikazima, umetnika Zhanga Hongfeia.

Objekat je sačinjen od nekoliko hiljada aluminijumskih panela, koji su oblikovali spoljašnju ljusku objekta koja se mestimično otvara i ujedno nežno natkriva ulaze u prizemlju. U unutrašnjosti, posetioci će moći da uživaju u kružnoj areni, koja je konfigurisana na način sa omogući zadivljujuće predstave prostorno prikazane kroz „360 stepeni“.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    ako živa legenda frenk geri kaže citiram: „savremena arhitektura je čisto sr**e uglavnom“,ja nemam šta da dalje komentarišem, slika govori više od hiljadu reči!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *