Enterijeri

Dekorativni zidni paneli u savremenim prostorima

Predstavljamo vam 10 primera korišćenja dekorativnih panela u enterijerima koji podižu nivo atraktivnosti prostora.

Nema svaki dom pogled na more, visoke plafone s prozorima od poda do plafona ili bazen na terasi ali svaka kuća ima zidove. Posvetite im pažnju! Umesto belih zidova lišenih karaktera, učinite ih efektnim uz pomoć dekorativnih zidnih panela. Dobra stvar je ta što možete pustiti maštu na volju, a u ovom članku pokazaćemo vam neke dobre ideje.

Šumski motivi i elegancija deluju nespojivo ali u ovom primeru oni su se dobro iskombinovali. U hotelu Atton Vitacura u Čileu centralni zid lobija dekorisan je smaknutim furniranih pločama čime je postignuta interpretacija stabla drveta koja vizuelno razigrava prostor.

Jedna od vodećih enterijerskih firmi u Meksiku, Sordo Madaleno Arquitectos, pružila je svoje usluge i u sređivanju dva sprata poslovne zgrade u Meksiko Sitiju. Korišćenjem dekorativnih zidnih panela, jedna od konferencijskih sala odvojena je od ostatka prostora. Zakrivljenim panelima u kombinaciji sa staklom napravljen je savršen pregradni zid, piše Homedit.

Na fotografijama iznad vidite kako su drveni paneli na zidovima recepcije stvorili jedan nadasve privlačan i šarmantan ambijent. To je zamisao dizajnerskog biroa Ippolito Fleitz Group za kancelariju agencije Bruce B/Emmy B u Štutgartu, u Nemačkoj.

 

Dekorativni zidni paneli ne moraju uvek da pokrivaju ceo zid. Paneli koje vidite na fotografiji iznad nisu posebni samo po svojem obliku. Oni i apsorbuju zvuk! Švedska kompanija Wobedo Design zaslužna je za njihovu proizvodnju, a izbor je širok i nudi puno različitih oblika koji se mogu kombinovati i tako stvoriti savršenu celinu.

Ova četiri dekorativna panela pokrivaju skoro ceo zid u ovoj modernoj spavaćoj sobi. Tapacirani tkaninom, stvorili su apstraktnu, geometrijsku formu i time su formirali glavnu dekoraciju prostorije. Sve ovo je rađeno prema zamisli dizajnera enterijera Shamsudina Kerimova.

Izgleda da dekorativni zidni paneli najbolje idu u spavaćim sobama… Studio Archiplastica stavio je naglasak na zid iza uzglavlja tako što ga je pokrio geometrijskim drvenim panelimaintegrisanim skrivenim LED osvetljenjem koje ističe različite forme panela i, istovremeno, stvara prijatnu atmosferu u sobi.

U ovoj modernoj spavaćoj sobi naglašena su dva zida. Oba su pokrivena geometrijskim panelima koji se uklapaju kao delovi slagalice. Crna boja dala je sobi dozu luksuza.

Ovo je spavaća soba jednog apartmana čiji enterijer potpisuje dizajner Gunay Abbasov. U njoj je zid iza uzglavlja kreveta naglašen drvenim panelima. Paneli su u obliku kvadrata i postavljeni na veoma zanimljiv način, dok nekoliko traka LED osvetljenja ističe dubinu i lepotu cele kompozicije.

Postoje, takođe, dekorativni zidni paneli koji se mogu koristiti za kreiranje 3D instalacija kao što je ova, delo studija Vaughn McQuarrie. Bilo da koristite ove panele za kreiranje zidne instalacije za neku recepciju firme ili hotela, ili želite da dodate šarm vašoj kući, dizajnerske mogućnosti koje oni nude su prilično široke.

Pogledajte sve ove neverovatne instalacije kreirane dekorativnim zidnim panelima od tekstila, proizvedene u studiju Anne Kyyrö Quinn. Oni su jednostavni, ali istovremeno i upečatljivi, elegantni i, čak, dramatični, svaki na svoj način. Paneli dolaze u različitih oblicima i bojama i mogu se koristiti na razne načine kako bi se prostor učinio posebnim.

Foto: Homedit

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Vladimir Stojimirović

    Poštovani,

    Zainteresovan sam za zidni panel Archiplastica, koji je prikazan na vašem sajtu, te Vas molim za bliže informacije u vezi navedenog.

    Srdačan pozdrav

Ostavite odgovor

Obavezna polja *