Gideon Maasland, arhitekta i direktor u studiju MVRDV; Foto: Promo
Dešavanja

Šef proslavljenog studija MVRDV gostuje u utorak na Arhitektonskom fakultetu

Holandski arhitekta Gideon Maasland poznat je po svom detaljnom i posvećenom pristupu radu na projektovanju i izgradnji više složenih projekata velikih razmera.

U amfiteatru Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u utorak, 14. maja, biće održan set predavanja pod nazivom “URGENCIES”, koje predvodi arhitekta Gideon Maasland, direktor u proslavljenoj arhitektonskoj firmi MVRDV, osnovanoj 1993. godine u Roterdamu u Holandiji.

Početak ovog stručnog događaja najavljen je za 17.30 časova, a pored Maaslanda, kao predavači će govoriti i arhitekte Vladimir Bojović, šef grupe za arhitektonski dizajn u beogradskom studiju Arhi.pro, te Dimitrije Milić iz MVRDV, nekadašnji student beogradskog Arhitektonskog fakulteta.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Najavni plakat sa vizuelizacijom zgrade Valley u Amsterdamu

Odgovoran za velike, kompleksne zgrade

Direktor i arhitekta Gideon Maasland (Sliedrecht, Holandija – 1978) pridružio se MVRDV-u 2016. godine. Sa velikim iskustvom stečenim tokom 15 godina karijere u nekoliko holandskih biroa visokog profila, Maasland danas vodi MVRDV-ov Studio 8, koji je odgovoran za velike, kompleksne zgrade.

Poznat po svom detaljnom i posvećenom pristupu, koji je posledica njegovog raznolikog obrazovanja i profesionalnog iskustva koje ne uključuje samo obimnu arhitektonsku praksu, već i stolariju i metodologiju izgradnje, Maaslandov rad je praktičan.

Ovo se pokazalo neprocenjivim za uspeh njegovog studija u projektovanju i izgradnji više složenih projekata velikih razmera, koji ispunjavaju očekivanja dizajna u završenoj zgradi, i u dosledno vođenim procesima. Da bi se obezbedio najviši kvalitet, Maasland je često na gradilištu i direktno nadgleda procese izgradnje.

Socijalno stanovanje Grotius Towers u Hagu; Foto: Daria Scagliola, Emmely van Mierlo

Radio je i na projektu na Rotterdam Rooftop Walk, omogućavajući posetiocima da tokom jednog meseca prolaze kroz razne gradske krovove na visini od 30 m.

Maasland je bio od suštinskog značaja za proces izgradnje objekta Valley (2022), zgrade mešovite namene od 75.000 m² u Amsterdamu, izgradnju stambenih kula Grotius Towers od 61.800 m² u Hagu (2022), kao i Tripolis parka (2023), renoviranje i proširenje arhitektonski značajne poslovne zgrade u Amsterdamu.

Ostali izuzetni projekti uključuju Kristalne kuće (2016) u Amsterdamu i konkursne projekte za Schipholov terminal A i Theatre aan de Parade u Den Bošu. Pored toga, radio je na projektu Rotterdam Rooftop Walk  (2022), omogućavajući posetiocima da tokom jednog meseca prolaze preko raznih gradskih krovova na visini od 30 metara.

Privremeno šetalište Rotterdam Rooftop Walk; Foto: © Ossip/MVRDV

Bez dobrih klijenata nema ni dobrih projekata

Trenutno, Maasland radi na različitim projektima, kao što su Šenžen terase, mešoviti objekat od 95.000 kvadratnih metara planiran za gradsko univerzitetsko naselje, master plan i novi, zeleni krov za centar Jaarbeurs u Utrehtu, nove kancelarije za ANVB u Hagu i drugi projekti u Holandiji, Tajvanu i širom sveta.

„Volim da radim na sjajnim zgradama koje prave razliku za ljude koji ih koriste ili žive blizu njih. Ništa nije nemoguće uz pomoć sjajnog tima stručnjaka, punu integraciju najnovijih BIM/scripting tehnika i posvećenosti upravljanju odnosima. Ali nikada ne možemo napraviti dobre projekte bez dobrih klijenata,” rekao je Gideon Maasland.

Njegovo predavanje naslovljeno „URGENCIES“  ujedno je poslužilo i kao naziv čitavog seta, dok predavanje Vladimira Bojovića nosi naziv „Architecture Beyond Borders“, a predavanje Dimitrija Milića „Path to international architecture“.

Više informacija o predavanju i gostujućim predavačima možete pronaći u okviru agende na ovom linku.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *