Aktuelno

Apple zaštitio prava za cilindrično-stakleni dizajn

Kompanija Apple uspela je da registruje patent cilindričnog, staklenog ulaza u svoju radnju u Šangaju ali postavlja se pitanje po kom osnovu se može patentirati arhitektura.

Staklo je uvek imalo važnu ulogu u dizajnu enterijera Appleovih prodavnica ali ovaj prozirni materijal je u njihovoj radnji u Šangaju iskorićen na poseban način. Stakleni cilindar sa spiralnim stepenicama koje vode posetioce u prodavnicu toliko je postao prepoznatljiv da je Apple rešio da ga patentira… i u tome uspeo! Ne samo da je zaštićena staklena forma već i metod kontsrukcije.

Cilindar se sastoji od zakrivljenih staklenih ploča koje su projektovane tako da se spoje u krug kada se stave jedna pored druge. Ove ploče su izrađene specijalnim lamintnim procesom i potom uklještene metalnim klamfama kako bi osigurale siguran hod.

apple-patents-glass-cylinder-design_apple1

Iako je ova cilindrična struktura primenjena samo u Šangaju, Apple planira da je iskoristi i u radnjama širom sveta.

Naravno, postavlja se pitanje po kom osnovu neko može da patentira arhitekturu. Da li je Apple preterao ili je uredu tražiti pravo intelektualne svojine za arhitektonske forme i oblike? Šta vi mislite?

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *