Podmornica pravi ledene bregove koji rekonstruišu Arktik; Foto: Faris Rajak Kotahatuhaha
Aktuelno

Rekonstrukcija Arktika pomoću podmornice sa zamrzivačem?

Šta kažete na inovativne podmornice koje proizvode heksagonalne ledenice zahvaljujući kojim bi mogao da se obnovi Arktik i tako zaštiti čitava planeta?

Na međunarodnom dizajnerskom konkursu, organizovanom od strane udruženja ASA (The Association of Siamese Architects), tim koji čine Faris Rajak Kotahatuhaha, Denny Lesm Ana Budi i Fiera Alifaje osvojio je drugu nagradu za projekat ponovnog smrzavanja Arktika. Njihov predlog se bazira na zaleđivanju otopljene vode u, kako su ih nazvali, ledene bebe „ice babes“ i to pomoću sistema podmornica.

Sistem koji su okarakterisali kao „neobičan zamrzivač“ zapravo je plutajuća struktura koja u određenim trenucima funkcioniše kao podmornica koja prikuplja vodu za zamrzavanje.

Pogledajte kako to izgleda:

Struktura prečnika 25 metara za mesec dana može da napravi jedan ledeni breg kojim bi s se „rekonstruisao“ Arktik.

Struktura prečnika 25 metara može raditi u svim vremenskim uslovima kako bi se proizvodila manje ledene bregove koji bi „rekonstruisali“ Arktik. Doduše, njen kapacitet nije velik. Za mesec dana, ova neobična podmornica može da proizvede jednu heksagonalnu ledenicu, piše Designboom.

Pitanje efikasnosti

Na samom početku procesa, podmornica se potapa kako bi prikupila potrebnu vodu u šestougaoni odeljak. Nakon procesa desalinizacije, zatvara se površinski poklopac i podmornica izranja na površinu vode. U roku od mesec dana proizvodi se „ledena beba“ i podmornica je izbacuje na površinu vode u trenutku kada zaranja po novu vodu.

Svakako, ovaj sistem se može okarakterisati kao inovativan, a prisutni entuzijazam i volja poželjni su u borbi protiv globalnog zagrevanja. Međutim, koji su nus produkti rada ovih podmornica i da li je možda efektivnije i manje skupo usmeriti se na dodatno pošumljavanje planete, ostaje kao tema za diskusiju.

Princip zamrzavanja:

Princip rada:

 

Pogledajte još grafičkih priloga:

Mapa gradova kod kojih je registrovan porast nivoa vode
Mapa gradova kod kojih je registrovan porast nivoa vode

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Steve

  How much time you need to produce one ice?

  1. Maja

   PIše u tekstu, mesec dana da se napravi jedna jedinica. Mene zanima kako bi je sprečili da se otopi opet?

 2. Alex Potter NS

  Tako što bi ispoštovali dogovor iz Kjota. Ali SVE zemlje. Ko odbije, sankcije 🙂 I napraviti više ovih „zamrzivača“ 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *