Sve je spremno za svečano otvaranje novog muzeja koje je projektovala slavna britasnka arhitektica Amanda Levete.

Novi lisabonski muzej, koji će biti otvoren 5. oktobra, karakteriše isto ono što i fasade lisabonskih grada – keramičke pločice! Ipak, pošto ovaj objekat pripada 21. veku, nisu upotrebljene šarene azuježo pločica kao u istorijskom centru portugalske prestonice, već će Muzej arhitekture i tehnologije krasiti ventilisana fasada sa 3D keramičkim pločicama.

maat-01

Pločice su se na fasadama Lisabona stavljale da bi se zgrade zaštitile od vlage ali i da bi se ulepšale. Upravo taj detalj iskorišćen je pri oblikovanju novog muzeja.

 

Muzej arhitekture i tehnologije (MAAT) delo je londonskog arhitektonskog studija kojeg vodi britanska arhitektica Amanda Levete. Objekat zanimljive forme zamišljen je tako da omogući posetiocima da se kreću kroz, ali i ispod i preko njega, gde će moći da uživaju u prekrasnom pogledu na reku Težo.

maat-02

Keramičke pločice postavljale su se na zgradama u Lisabonu zbog velike velike vlage koja je konstantno prisutna u gradu, ali i da bi ulepšale fasade. Tako je i deo tradicije protkan kroz objekat novog muzeja korišćenjem 3D keramičkih pločica kojima je fasada oblikovana.

maat-03

Osim stalnih izložbi iz oblasti arhitekture i nauke, u MAAT-u će se prikazivati mnogobrojene već isplanirane privremene postavke, piše Designboom.

maat-06

Na dan otvaranja predviđen je dvanaestočasovni program sa nizom edukativnih događaja i izložbi koje će biti predstavljene u muzeju uz mnogobrojene propratne perfomanse i svirke.

maat-07

Muzej MAAT nalazi se nedaleko od kule Belem koja je jedna od najlepših primera manuelinske umetnosti, podignuta kao utvrđenje u čast ekspedicije Vaska de Game.

maat-05

Pogledajte kako izgleda završen objekat snimljen iz drona:

Foto: ©Hufton&Crow