Svetski projekti

Lisabonski muzej arhitekture i tehnologije obavijen 3D keramičkim pločicama

Sve je spremno za svečano otvaranje novog muzeja koje je projektovala slavna britasnka arhitektica Amanda Levete.

Novi lisabonski muzej, koji će biti otvoren 5. oktobra, karakteriše isto ono što i fasade lisabonskih grada – keramičke pločice! Ipak, pošto ovaj objekat pripada 21. veku, nisu upotrebljene šarene azuježo pločica kao u istorijskom centru portugalske prestonice, već će Muzej arhitekture i tehnologije krasiti ventilisana fasada sa 3D keramičkim pločicama.

maat-01

Pločice su se na fasadama Lisabona stavljale da bi se zgrade zaštitile od vlage ali i da bi se ulepšale. Upravo taj detalj iskorišćen je pri oblikovanju novog muzeja.

 

Muzej arhitekture i tehnologije (MAAT) delo je londonskog arhitektonskog studija kojeg vodi britanska arhitektica Amanda Levete. Objekat zanimljive forme zamišljen je tako da omogući posetiocima da se kreću kroz, ali i ispod i preko njega, gde će moći da uživaju u prekrasnom pogledu na reku Težo.

maat-02

Keramičke pločice postavljale su se na zgradama u Lisabonu zbog velike velike vlage koja je konstantno prisutna u gradu, ali i da bi ulepšale fasade. Tako je i deo tradicije protkan kroz objekat novog muzeja korišćenjem 3D keramičkih pločica kojima je fasada oblikovana.

maat-03

Osim stalnih izložbi iz oblasti arhitekture i nauke, u MAAT-u će se prikazivati mnogobrojene već isplanirane privremene postavke, piše Designboom.

maat-06

Na dan otvaranja predviđen je dvanaestočasovni program sa nizom edukativnih događaja i izložbi koje će biti predstavljene u muzeju uz mnogobrojene propratne perfomanse i svirke.

maat-07

Muzej MAAT nalazi se nedaleko od kule Belem koja je jedna od najlepših primera manuelinske umetnosti, podignuta kao utvrđenje u čast ekspedicije Vaska de Game.

maat-05

Pogledajte kako izgleda završen objekat snimljen iz drona:

Foto: ©Hufton&Crow

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *