Izdvojeno, Svetski projekti

Najmanji projekat BIG-a do sada: Šta sve može da stane u 17 kvadrata

Bjarke Ingelsa projektovao je svoj prvi objekat koji spada u kategoriju malenih kuća. Ona ima 16,7 kvadratnih metara što je barem 100 puta manje od onoga što BIG inače radi… 

Za razliku od grandioznih projekata kojima se bavi renomirana firma BIG, ovaj put planovi su malecki, ali samo gabaritno. U saradnji sa Søren Rose Studio, proslavljeni danski arhitekta Bjarke Ingles, dizajnirao je za kompaniju Klein kuću zvanu A45 koju karakterišu male dimenzije i koncept koji pruža ugodan život svima onima koji žele dom u prirodi, van urbane, infrastrukturalne mreže.

Iz određenog ugla kuća izgleda kao kocka, dok iz drugog ugla bi se reklo da je u pitanju piramida.

Kuća A45, površine samo 16,7 kvadratnih metara, ima klasičnu A formu koja je rotirana pod uglom od 45 stepeni, kako bi se dobili viši zidovi i veća površina unutrašnjeg prostora, piše Architectural Digest.

„Ovo je dom koji je neverovatno kompaktan i koji će vam sa sigurnošću pružiti da doživite prirodu u punom sjaju.“, objasnio je Bjarke Ingels.

Ingels i Rose, koji se profesionalno poznaju već 20 godina, dele istu ljubav ka prirodi, kao i želju za begom od gradske vreve. Ideja za ovu malu kuću rodila se kada su ova dvojica arhitekata putovali na planinu Katskil, u državi Njujork. Nakon detaljnog istraživanja, izrodio se dizajn A45 koji odgovara njihovom skandinavskom karakteru.

Sve u manje od 17 kvadrata

Kuća ima veoma interesantan volumen jer iz određenog ugla ona izgleda kao kocka, dok iz drugog ugla bi se reklo da je u pitanju piramida.

U unutrašnjosti kuće organizovani su mala kuhinja, dnevni boravak, koji ima peć na drva, kupatilo i izdignuti nivo za spavanje. I sve to u manje od 17 kvadrata!

Neće biti jeftina

Energija potrebna za funkcionisanje stvara se pomoću solarnih panela, a trenutno se istražuju dodatne tehnološke mogućnosti u kupatilu, kako bi ova kuća bila što zelenija.

Nije još poznato koliko će ova kućica koštati ali sudeći prema imenima koja stoje iza njenog dizajna, ne verujemo da će ona biti mala.

Foto: Klein

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *