Foto: Chalermwat Wongchompoo
Svetski projekti

Kubusna kuća nastala smicanjem masa

Mala parcela i velika željena kvadratura kuće doveli su do razigrane kubusne forme objekta.

Arhitekte firme TOUCH Architect imale su zadatak da na malom placu, na kojem se nekad nalazio drveni ambar, smeste kuću sa brojnim funkcijama potrebnih za veliku familiju. Kako bi se svi sadržaji adekvatno organizovali na relativno maloj parceli, arhitekte su se poigrale kubusnim formama kroz dva nivoa i dobili razigranu ali istovremeno i elegantnu arhitekturu od 340 kvadrata.

Oblik kuće dobijen je od početnog kvadra kojem su potom delovi oduzimani, presloženi i izvlačeni.

Oblik kuće dobijen je od početnog kvadra kojem su potom delovi oduzimani, presloženi i izvlačeni dok nije dobijen oblik koji zadovoljava funkciju. Natkriveni prostor u prizemlju, “odsečeni” deo kubusa predstavlja ulaznu zonu u objekat, koja je direktno povezana i sa atrijumskom terasom.

Tako su dobijene tri spavaće sobe, dnevna soba, trpezarija, kuhinja i zajednička prostorija za višenamenske aktivnosti za sve članove porodice. Zahtev bračnog para sa troje dece, najviše je bio usmeren na stvaranje funkcionalnih otvorenih prostora koje će koristiti deca i koji će biti bezbedni i praktični, pišu arhitekte za ArchDaily.

Sprat po sprat

Na prvom spratu pored dnevnog boravka, koji je organizovan u otvorenom konceptu sa trpezarijom, tu su i kuhinja, ostava, toalet, višenamenska prostorija, kao i kuhinja na otvorenom.

Daske sa starog ambara korišćene su za popločanje otvorenih prostora i plafona.

Atrijumska terasa

Svi primarni prostori povezani su atrijumskom terasom, preko staklenih zidova.

Na spratu kuće organizovane su tri spavaće sobe, gde svaka ima svoj pripadajući garderober i kupatilo.

Dupla spratna visina

Dugački hodnik, koji je omogućio funkcionalnu organizaciju sprata, kreće se uz unutrašnju terasu duple spratne visine koju krasi drvo. Na ovaj način kretanje je vizuelno olakšano, prostor nije skučen, a svaka soba ima potrebnu količinu privatnosti.

Materijalizacija

Materijalizacija kuće je svedena i preko kombinovanja bele boje, zemljanih tonova tekstila i tamnog drveta, kreirana je prijatna porodična atmosfera, iako je objekat karakteriše moderan i elegantan dizajn.

Daske sa starog ambara

S obzirom na to da je kuća izgrađena na porodičnom placu na kom je bio drveni ambar, daske sa starog objekta korišćene su za popločanje otvorenih prostora i plafona u određenim zonama, kao i za izradu ulaznih vrata i stepeništa.

Grafičke podloge

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *