Prvonagrađeno rešenje na konkursu za objekat kulture u Nišu
Izdvojeno, Konkursi

Niška kocka šećera: Novi objekat kulture u Medijani

Ovako izgleda prvonagrađeno rešenje na konkursu u Nišu koje je planirano da se gradi tik uz novi tržni centar.

Polovinom prošle godine, grad Niš je raspisao konkurs za arhitektonsko-urbanističko idejno rešenje multifunkcionalnog objekta kulture, koji se predviđa u neposrednoj blizini Delta kompleksa na prostoru Gradske opštine Medijana.

Povod za raspisivanje konkursa je činjenica da grad Niš već duži period (možda i nekoliko decenija) nije izgradio ili planirao izgradnju javnog objekta kulture, pa je ovo bila izuzetna prilika da se nadmetanju odazovu kako niške, tako i druge domaće i regionalne arhitekte.

Nakon dužeg žiriranja, početkom februara, žiri je objavio rezultate konkursa. Pobedničko rešenje došlo je iz Beograda, tačnije od tandema arhitekata Aleksandra Slavikovića i prof. Dejana Miletića, a njihovo rešenje ubrzo je dobilo nadimak „kocka šećera“ po karakterističnoj formi centralnog motiva objekta.

Ako se ovaj projekat izvede, bila bi to velika pobeda za grad Niš i jedno od prvih javno-privatnih održivih rešenja u Srbiji.

Inicijativa je pokrenuta najpre od kompanije Delta, koja se odlučila za kupovinu poveće parcele, za potrebe izgradnje tržnog centra i upravnih objekata. Naravno, u dogovoru s gradom, jedan deo parcele prepušten je gradskoj opštini, za potrebe izgradnje javnog objekta kulture. Ovo je jedna, u svetu već uigrana simbioza, gde se uz veću finansijsku investiciju dobija i kulturni sadržaj, ali nismo imali prilike da vidimo tako nešto na delu u državi, čak ni u Beogradu, gde uporno niču tržni centri, bez ikakvog prisustva kulturnog sadržaja. Dakle, ako se ovaj projekat izvede, bila bi to velika pobeda za grad Niš i jedno od prvih javno-privatnih održivih rešenja u Srbiji.

Kao osnovne parametre, u raspisu je navedeno obavezno postojanje: glavnog ulaznog hola, s višenamenskim prostorom (prostor za izložbe, virtuelne prezentacije, info pult itd.), velike višenamenske sale kapaciteta 2.000 mesta, scenski prostor za potrebe koncerata, pozorišnih predstava, opera i baleta, s mogućnošću filmskih projekcija, kongresna višenamenska sala, kapaciteta približno 300 mesta, višenamenska sala kapaciteta približno 100 mesta, administrativni blok i drugi pripadajući sadržaji. Veoma kompleksna i ambiciozna zamisao, ujedno praktične prirode, prilagođena gradu kakav je Niš, po strukturi i broju građana koji bi uživali u pogodnostima ovakvog multifunkcionalnog objekta kulture.

Slatka polutransparentna fasada

Pobedničko rešenje je na veoma uspešan način odgovorilo na zahteve konkursa. Za početak, autori veliki akcenat stavljaju na savremen pristup oblikovanja, pri čemu ključnu ulogu igra međusobna interacija zgrade za njenim okruženjem i to ne samo po pitanju njene arhitekture već i njenog sadržaja. Tu je prostrani trg sa amfiteatrom, pogodan za razne oblike javnih događaja koji podrazumevaju otvorenu pozornicu.

Krov zgrade je takođe prilagođen dešavanjima na otvorenom, s tribinama i jednom od ravnih fasada kubusa sa funkcijom filmskog platna, za potrebe velikog bioskopa na otvorenom. Ovaj ekstrovertni pristup dalje se nastavlja polutransparentnom fasadom glavnog kubusa – kocke šećera, koji je namenjen amfiteatru glavnog scenskog prostora, za koji su autori predvideli nekoliko vrsta materijalizacija, u zavisnosti od želje i potrebe investitora. U nižim etažama smeštene su multifunkcionalne sale i izložbeni prostor, a predviđen je i omanji hotel, primarno za smeštaj gostujućih scenskih izvođača. Ovakav pristup projektovanju podstiče celodnevnu aktivnost objekta, intrigira prolaznike i markira mesto jednog novog susreta ljudi, kulture i njenog okruženja.

Ovakav pristup projektovanju podstiče celodnevnu aktivnost objekta, intrigira prolaznike i markira mesto jednog novog susreta ljudi, kulture i njenog okruženja.

Enterijeri su rešeni praktično (u slučaju glavne pozornice po svim standardima akustike), u duhu funkcionalnog minimalizma, koji omogućava periodične transformacije za potrebe različitih događaja. I pored denivelacija donjih etaža, prisutan je u najvećoj meri otvoren plan, koji akcentuje dinamičnost i podstiče vizuelnu interakciju posetioca i aktuelnog sadržaja.

Smelo rešenje

Ako možemo da zaključimo – veoma smelo rešenje, u rangu nekih inostranih arhitektonskih ostvarenja, a po kompaktnosti strukture i forme, zasenjuje i neka od prvonagrađenih rešenja s konkursa za Beogradsku filharmoniju. Nadamo se da će Delta uskoro krenuti u realizaciju svog tržnog centra, jer bi to moglo da pokrene razradu i izvođenje ovog objekta kulture. Ništa nije nemoguće, pogotovo što grad Niš u poslednjih nekoliko godina sve više jača svoju geostratešku poziciju, koja pogoduje značajnijim finansijskim i građevinskim investicijama.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Dragoslav-Drakche

    Lepo, futuristicki, no da li to znaci i da ce zgrade od vise lamela u ulici Blagoja Parovica biti odvojene, da li ce im se poskidati kosi krovovi i ostaviti ravni, da li ce se toplana iseliti i nestati dimnjaci, a tu izgraditi i stambeni kompleks,… Moguce, nikom nije zabranjeno da ima svoju viziju, a ova bi bila za, veoma optimisticne u sledecem veku, manje optimisticne u sledecem milenijuma.
    Gospodo arhitekte, projekat je lep, ali bar okolinu predstavite kakva jeste i kakva ce biti najmanje jos vek, dva, ne nerealnom.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *