Kuća kao pasarela; Foto: Nic Lehoux
Svetski projekti

Dve opštine se udružile i podigle jednu gradsku kuću u obliku mosta

Ovaj neobični objekat, koji premošćava reku, predstavlja uspešan primer kako arhitektura može da spaja ljude.

Nekada dve nezavisne opštine na Farskim ostrvima, sa suprotnih obala reke, udružile su se i postale jedna opština pod imenom Eystur. Potom je podignuta gradska kuća koja služi i kao most pa se preko pristupne staze i zelenog krova može pređi na susednu obalu.

Projekat gradske kuće na Farskim ostrvima potpisuje arhitekte iz proslavljenog arhitektonskog biroa Henning Larsen koje su bile inspirisane dizajnom seoskih kuća, uključujući elemente poput crne drvene obloge i zelenih krovova. Gradska kuća je tako postala i pasarela što je zanimljiv kako inženjerski, tako i arhitektonski poduhvat.

Posmatrač ima poteškoće u percipiranju gde se završava pejzaž a gde počine zgrada.

Objekat od 750 kvadrata predstavlja hibrid čelične konstrukcije i armiranog betona. Dok je podna ploča izvedena od betona, čelični skelet nosi objekat i daje definiciju fasadama, te omogućava primenu prozora velikih formata.

Arhitekte su objasnile da je centralna tema projekta „tradicionalna farska arhitektura, kao i nejasne granice između prirode i građevine, kao i činjenice da posmatrač ima poteškoće u percipiranju gde se završava pejzaž a gde počine zgrada“, piše Architizer.

I zaista, iz pojedinih uglova teško je uočiti da li je most zapravo kuća ili je deo pejzaža. Ili i jedno i drugo.

Foto: Nic Lehoux

Prostor za druženje

Ova gradska kuća je prvi objekat u nizu koji se planira za budući razvoj opštine. Ona ima za cilj povratak javnog života i oživljavanje lokalne zajednice. Kuća je napravljena da opslužuje područje koje obuhvata pet naselja sa preko 2.000 stanovnika.

Jednospratni objekat sadrži kancelarijski prostor za opštinsko osoblje sa jedne strane, dok su recepcija i prostori za sastanke organizovani sa druge strane.

Terase, krov kao i galerijski prostori dostupni za javnost u cilju okupljanje zajednice. Tako se u ovoj kući ljudi mogu družiti, organizovati izložbe ali i piknike.

Foto: Nic Lehoux

Kuća služi i kao pasarela pa se preko zelenog krova može pređi na susednu obalu.

Foto: Nic Lehoux

Pogled na sve strane

Enterijer je projektovan tako da je pogled ka eksterijeru u prvom planu. Tako je pored velikih staklenih zidova, koji nude sjajan pogled na okruženje, u podu napravljen i kružni stakleni prozor koji gleda ka reci.

Foto: Nic Lehoux

Faktografija:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *