Testiranje MoonMars prototipa u aprilu. Foto: Anna Sitnikova
Materijali

Astronauti će na Marsu i Mesecu živeti u origami šatorima od tekstila?

Ni beton, ni čelik, ni drvo, ni cigla. Izgleda da tekstil biti materijal od kojeg ćemo graditi u budućnosti.

U poslednje vreme sve se intezivnije radi na realizaciji ideje o eventualnom naseljavanju Marsa i Meseca. No, to sa sobom povlači i pitanje u kakvim objektima će ljudi tamo zapravo živeti.

Novija istraživanja pokazuju da će budući objekti na Mesecu i Marsu najverovatnije biti pravljeni od lako prenosivih i izdržljivih materijala koje je lako sklopiti na željenoj destinaciji. Origami strukture od visoko-kvalitetnog tekstila su se, samim tim, pokazale kao vrlo praktične. Ovog septembra, naučnica Anna Sitnikova predstavila je origami prototip MoonMars na samitu Evropskog planetarnog naučnog kongresa (EPSC) u Berlinu.

Sitnikova je na razvoju ovog prototipa radila sa Međunarodnom grupom za lunarno istraživanje (ILEWG), istraživačkim institutom ESA-ESTEC i tekstilnim studijom Samira BoonMoonMars tim je inkorporirao strukturu origamija u proces digitalnog tkanja za izradu kompleksnih oblika koji su kompaktni za transport i koji se postavljaju veoma lako – pomoću naduvavanja.

Čitava origami struktura napravljena je od samo jedne rolne tkanine. Foto: Studio Samira Boon

U surovom bestežinskom okruženju, tekstilni proizvodi mogu pružiti jedinstvene arhitektonske prednosti

„Origami strukture od tekstila mogu da se sklope u nebrojeno mnogo različitih oblika koji se lako mogu primeniti u različitim konfiguracijama i veličinama radi fleksibilne prostorne upotrebe. Strukture ostaju funkcionalne u promenljivim okolnostima, čime produžuju vek trajanja. Svemirska staništa u formi origami struktura su privremena i živa jer mogu da transformišu i redefinišu sebe u rezonanciji sa ljudskim i životnim faktorima“, objašnjava Sitnikova.

U surovom bestežinskom okruženju, tekstilni proizvodi visokih performansi i fleksibilna priroda origamija mogu pružiti jedinstvene arhitektonske prednosti, piše phys.org. Zakrivljeni delovi origami struktura štite „stanovnike“ ovih objekata od udara mikrometeorita zahvaljujući minimalnom riziku od prodiranja.

Solarni paneli ugrađeni u tekstilu prate kretanje Sunca kako bi sakupili više energije tokom dana. Takođe, transparentni i neprozirni delovi mogu da menjaju smer kako bi se promenilo unutrašnje osvetljenje i mikro-klimatski uslovi unutar objekta.

Ko bi rekao da će nastavak „Odiseje u svemiru“ biti smešten usred origami šatora? Foto: Studio Samira Boon

Testiranje na Islandu

U aprilu su u ESTEC kampusu održano prvi testovi prototipa tokom simulacije EuroMoonMars. Još ambiciozniji testovi su zakazani za jun 2019. u okviru Švajcarskog svemirskog centra. U septembru 2019. godine tim će otputovati na Island gde će svoj proizvod testirati unutar pećina lave.

Sitnikova i saradnici zasad su zadovoljni postignutim rezultatima, a njihov sledeći cilj jeste razvoj origami staništa sa opcijom samouništenja.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *