Materijali

Sagrađen prvi objekat od betona koji sam sanira svoje pukotine

Biocement ima sposobnost da aktivira bakterije unutar svoje strukture koje će svojoj razgradnjom proizvesti materijal koji popunjava pukotine.

Holandski tim je pre tri godine predstavio svoj biološki beton koji sam može da se popravlja. A sada je došlo na red da se i izvede objekat od takvog materijala kako bi se dokazao u praksi. I uspelo im je!  Eric Schlangen i Henk Jonkers napravili su biocement koji može uštediti puno para u građevinarstvu koji bi bile potrošene na održavanje betona.

sanacija-pukontina-biocement-beton-2

Kako stvar zaista radi. Beton se pravi od stanadarnog agregata i cementa koji se meša s bakterijama i kapsulama koje u sebi sadrže kalcijum-laktat. Kada dođe do stvaranja pukotine, voda će prodreti u unutrašnjost betona i aktivirati bakterije koje napadaju kalcijum-laktat. Produkt ove reakcije je kalcit – sastojak krečnjaka – koji se nagomilava u pukotinama i tako ih popunjava.

sanacija-pukontina-biocement-beton-3

Biocement je po prvi put iskorišćen u gradnji jednog objekta – kućice za spasioce kraj jezera. Pažljivo je praćeno kako se stvaraju male pukotine na fasadi i kako bakterije prave krečnjak koji ih popunjava. Dakle, stvar je dokazana i u praksi!

sanacija-pukontina-biocement-beton-1

Ideja o gradnji zgrada koje same sebe saniraju je zaista sjajna i biće zanimljivo videti kako će se ovaj a i slični materijali koristiti u budućnosti.

sanacija-pukontina-biocement-beton-5

Pogledaje i video-reportažu koju je napravio CNN:

Pročitajte još o bakteriji koja leči beton.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *