Aktuelno

Grad u nebesima: U Meki se otvara najveći hotel na svetu

Sveti grad postaje pravi Las Vegas za hodočasnike zahvaljujući novom megahotelu vrednom 2,3 milijarde dolara.

Sa svojih 45 spratova, 10 hiljada soba, 70 restorana i četiri heliopada, hotel Abraj Kudai u Meki postaje najveći hotel na svetu nudeći bogatoj klijenteli raskoš na svakom koraku zagarantovan s pet zvezdica koliko ih nosi.

Kada se otvori sredinom 2017. godine, novi hotel imaće pet spratova rezervisanih za kraljevsku familiju Saudijske Arabije.

Abraj-Kudai-002

Hotel je osmišljen kao „tradicionalna pustinjska palata“, međutim arhitekte su očito pri projektovanju crpeli inspiraciju iz Diznijevih crtaća. 12 kula nadvire se nad podijumom visokim 30 metara u kojem će se naći autobuska stanica, šoping centar, restorani, konferencijski centar ali raskošni podijum za balove.

Hotel će se graditi na samo kilometar i po od Svete Džamije a dostizaće visinu od 600 metara. Ako ova visina ne stavi ovo sveto mesto u drugi plan, onda će to sigurno uraditi laserski svetlosni efekti koji će noću obasjavati hotel a i sve u širem radijusu oko njega.

Abraj Kudai

Potreba za građenjem ovakvog hotela, u kojem će noćenje koštati od 4.000 dolara, očito je realna jer tokom hodočašća u Meku dođe oko dva miliona ljudi dok za celu godinu ta brojka iznosi 20 miliona.

U međuvremenu, Sveta Džamija je u procesu velike ekspanzije vredne 40 milijardi dolara koja bi trebala da duplira kapacitet hodočasnika: sada prima tri miliona a do 2040. godine mogla bi da ugosti 7 miliona ljudi u isto vreme.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *