Sveti grad postaje pravi Las Vegas za hodočasnike zahvaljujući novom megahotelu vrednom 2,3 milijarde dolara.

Sa svojih 45 spratova, 10 hiljada soba, 70 restorana i četiri heliopada, hotel Abraj Kudai u Meki postaje najveći hotel na svetu nudeći bogatoj klijenteli raskoš na svakom koraku zagarantovan s pet zvezdica koliko ih nosi.

Kada se otvori sredinom 2017. godine, novi hotel imaće pet spratova rezervisanih za kraljevsku familiju Saudijske Arabije.

Abraj-Kudai-002

Hotel je osmišljen kao „tradicionalna pustinjska palata“, međutim arhitekte su očito pri projektovanju crpeli inspiraciju iz Diznijevih crtaća. 12 kula nadvire se nad podijumom visokim 30 metara u kojem će se naći autobuska stanica, šoping centar, restorani, konferencijski centar ali raskošni podijum za balove.

Hotel će se graditi na samo kilometar i po od Svete Džamije a dostizaće visinu od 600 metara. Ako ova visina ne stavi ovo sveto mesto u drugi plan, onda će to sigurno uraditi laserski svetlosni efekti koji će noću obasjavati hotel a i sve u širem radijusu oko njega.

Abraj Kudai

Potreba za građenjem ovakvog hotela, u kojem će noćenje koštati od 4.000 dolara, očito je realna jer tokom hodočašća u Meku dođe oko dva miliona ljudi dok za celu godinu ta brojka iznosi 20 miliona.

U međuvremenu, Sveta Džamija je u procesu velike ekspanzije vredne 40 milijardi dolara koja bi trebala da duplira kapacitet hodočasnika: sada prima tri miliona a do 2040. godine mogla bi da ugosti 7 miliona ljudi u isto vreme.