Planirani kompleks na Novom Beogradu; Rendering: PFB Design
Novi objekti

U centralnom delu Novog Beograda planiran kompleks sa 244 stana i 52 poslovna apartmana

Beogradski Railway City planira izgradnju dva objekta, jednog stambeno-poslovnog sastavljenog od tri lamele, te jednog poslovnog objekta visokog standarda. 

Novi Beograd, opština koja u Srbiji prednjači po broju gradilišta, mogla bi uskoro da na svoja 4.074 hektara površine primi i stambeno-poslovni kompleks planiran na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Ulice omladinskih brigada, a čija je izgradnja predviđena urbanističkim projektom koji se nalazi na javnom uvidu.

U ime investitora – kompanije Railway City d.o.o. iz Beograda, zahtev za potvrđivanje podneo je beogradski arhitektonski studio Yugo Biro, koji je ujedno i obrađivač urbanističkog projekta. Idejno rešenje izradio je PFB Design iz Beograda, dok je odgovorni projektant Gojko Radić, dia.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Predmetna lokacija

Dinamičan i kontrastan prostor

Planirani stambeno-poslovni kompleks predviđen je u centralnom delu Novog Beograda, na raskrsnici dva primarna saobraćajna pravca, a zauzima katastarsku parcelu površine od 10.641 m2.

Neposredno okruženje čini zaokruženu ambijentalnu celinu mešovitog stambeno-poslovnog sadržaja. Stambeni kompleksi koji su realizovani uz desnu stranu okolnih saobraćajnica, nastalih u periodu 1970-ih i 1980-ih godina, formirali su obrise Novog Beograda.

Poslednjih decenija daljim razvojem i transformacijom ovog dela grada, na levoj strani ulice Milutina Milankovića formira se niz objekata dominantno poslovne namene.

Objekti nastali u različitim periodima pod uticajem različitih arhitektonskih stilova, čini prostor dinamičnim i kontrastnim. Na mestu ukrštanja pomenute dve dominantne funkcije, na predmetnoj građevinskoj parceli, nastaje novi kompleks mešovite namene.

Urbanističko-arhitektonskim rešenjem je planirana tipologija poluzatvorenog bloka; Rendering: PFB Design

Planirana su dva kolska pristupa kompleksu – jedan iz ulice u unutrašnjosti bloka, a drugi iz Ulice Omladinskih brigada

Urbanističko-arhitektonskim rešenjem je planirana tipologija poluzatvorenog bloka, u skladu sa namerama investitora da formira stambeno-poslovni kompleks koji predstavlja reprezentativni stambeno-poslovni fond visokog standarda kada je u pitanju ekskluzivno stanovanje i poslovanje.

Predmetna parcela se nalazi na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Ulice Omladinskih brigada u zoni transformacije postojećih blokova. Na okolnim parcelama su u delimično izgrađeni ili planirani visoki objekti.

Planirana su dva kolska pristupa kompleksu i to: jedan iz ulice u unutrašnjosti bloka i drugi iz Ulice Omladinskih brigada (tipa uliv/izliv), sa planiranim samo desnim skretanjima, bez presecanja razdelnog ostrva.

U okviru kompleksa je planirana interna saobraćajna površina koja omogućava korisnicima jednostavnu komunikaciju u okviru kompleksa, a ujedno predstavlja i protivpožarnu saobraćajnicu.

Lamele spojene u jedinstvenu kompoziciju

U okviru granica predmetnog kompleksa planirana je izgradnja dva objekta na parceli – stambeno-poslovnog objekta koji se sastoji od tri stambene lamele (Lamela A, Lamela B i Lamela C), i poslovnog objekta sa poslovnim apartmanima.

Stambeni objekti/lamele, oblikovno su spojene u jedinstvenu kompoziciju, a imaju dva nivoa podzemne garaže, prizemlje, 8 spratova i povučeni sprat. Planirana spratnost stambeno-poslovnog objekta je 2Po+P+8+Ps.

Podzemni deo stambenog kompleksa planiran je u dve podzemne etaže, predviđene za parkiranje vozila i tehničke prostore sa pratećim infrastrukturnim, tehničkim i tehnološkim kapacitetima i sadržajima.

Osnova garaže -1

Na spratovima u svakoj od tri stambene lamele planirano je po 11 stambenih jedinica različitih struktura.

U prizemlju lamela A, B i C pored ulaza u stambeni deo objekata, planirani su lokali poslovne namene u skladu sa planiranom namenom površina, formirajući prema Bulevaru Milutina Milankovića i Ulici Omladinskih brigada ulični front isključivo poslovne namene.

U okviru stambeno-poslovnog kompleksa planirana je izgradnja 244 stambene jedinice. Na spratovima u svakoj od tri stambene lamele planirano je po 11 stambenih jedinica različitih struktura, koje su projektovane fleksibilno sa mogućnošću reorganizacije prostora bez većih građevinskih intervencija.

Prema dvorišnoj strani parcele u okviru stambeno-poslovnog objekta su u prizemlju delimično planirane stambene jedinice sa pripadajućim dvorištem.

Osnova prizemlja

52 poslovna apartmana u drugom objektu

U severozapadnom delu parcele planirana je izgradnja slobodnostojećeg objekta visokog standarda, spratnosti 2Po+P+6. Objekat se kaskadno smiče prema unutrašnjosti dvorišta čime se „otvara“ prostor prema atrijumskom delu parcele.

U ulaznom delu poslovnog objekta su planirane zajedničke prostorije (recepcija, vertikalne komunikacije i dr.). Na spratovima su planirani poslovni apartmani – ukupno 52 , pri čemu svaki sprat može funkcionisati nezavisno.

Sa planirane interne saobraćajnice predviđen je pristup garaži u kompleksu, koja ima dva podzemna nivoa i ukupan kapacitet od 398 parking mesta.

Garaža u kompleksu ima dva podzemna nivoa i ukupan kapacitet od 398 parking mesta.

Prema projektu, planirana je fazna izgradnja kompleksa i to tako što će prvu fazu činiti izgradnja podzemnih etaža, drugu izgradnja Lamele A, treću izgradnja Lamele B i četvrtu izgradnja Lamele C, dok će se u petoj fazi graditi poslovni objekat.

Bruto razvijena građevinska površina čitavog kompleksa iznosi 38.159 m2, od čega Lamela A zauzima BGRP od 10.480 m2, Lamela B 10.735 m2, Lamela C 10.521 kvadratni metar, a poslovni objekat 6.422 m2.

Unutrašnjost bloka zamišljena je kao uređena zelena površina, odnosno kao vrt sa bujnim zelenilom i promenadom.

Primedbe i sugestije do 1. decembra

Zainteresovani mogu da izvrše uvid u Urbanistički projekat, kao i da svoje primedbe i sugestije na planirana rešenja u pisanoj formi dostave na pisarnicu Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, Ulica kraljice Marije broj 1, najkasnije do 1. decembra 2022. godine.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova prvog sprata
Osnova prvog sprata
Presek 1-1
Presek 1-1
Fasade A i B
Fasade A i B
Fasade C i D
Fasade C i D

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

8 komentara

 1. Novobeograđanka

  Ovo ni po čemu nije parcela za stambenu namenu. Ali pošto se stanovi i ne kupuju za život, već izdavanje i kao investicija, onda je nebitno.

 2. One-two

  Živimo mračno doba domaće arhitekture. Nikad ranije nije bilo ovako loše. Verovatno je razlog to što su investitori uzeli stvar u svoje ruke dok su arhitekte samo izvođači projektantskih radova. Ili je sve rezultat lošeg arhitektonskog obrazovanja. Ko zna…

 3. Mila

  Da li smo morali i od N.Beograda napraviti kasabu Nema zelenih povrsina Prebukirane ulice U novim naseljima nema slobodnih parking mesta (sva su prodata)pa ako hocete kod nekog u goste mozete taksijem ili prevozom koji se ceka dugooo
  Strasno je ziveti u ovom gradu

 4. Nenad

  Zar nije ta parcela predviđena za Vatrogasnu Brigadu Novi Beograd ?

 5. Gordana

  Od gradjevine zivim, ali se ipak pitam dokle vise umesto parkova na Novom Beogradu nicu naselja, koja bas i nemaju dobre uslove za zivot?!
  Gradite i u drugim gradovima, a ne samo u Beogradu, Novom Sadu,…
  premestite sve Vladine i ostale organizacije u neki drugi grad,…
  Time ce mnoga pitanja da se rese.
  Srdacan pozdrav
  Gordana

 6. Goxy

  Stranci peru pare ..zato grade kao besni..radi centrifuga , za narod ih zabole peta.

 7. Dsča

  Više neće biti požara,kada kapne lova … ništa od vatrogasne stanice

 8. Vanja

  Dosta vise stanbene gradnje na NBGD..dajte neke vece parkove..zelene površine koje stvarno nedostaju…Već sada imamo saobraćani haos koji parališe ovaj deo grada i postaje nesnosno za život…Realno je tako.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *