Najskuplji stanovi su u Beogradu i to na Obilićevom vencu
Aktuelno

Gde su u Srbiji najskuplji kvadrati nekretnina

Podaci pokazuju i da se ove godine, u odnosu na prethodnu, prodalo manje nekretnina, ali je iznos kupoprodajnih ugovora bio veći.

Tržište nekretnina u Srbiji iz godine u godinu beleži rast. Iako se u prvom kvartalu ove godine prodalo manje stanova u odnosu na isti period prethodne godine, njihova ukupna vrednost je bila veća. Praćenje prosečnih cena kvadrata posebno je važno ako želimo da kupimo ili prodamo nekretninu, jer nam realna slika pomaže da bolje formiramo cenu ako prodajemo ili predvidimo koliko će nam novca biti potrebno ako planiramo kupovinu.

Sajt 4zida predstavio je novu funkcionalnost – prikaz raspona procečnih cena. Putem grafikona, postavljenih na sam oglas, prikazana je prosečna cena kvadrata za traženi deo grada. Ovom funkcionalnošću obuhvaćene su lokacije pet najvećih gradova u Srbiji – Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca i Subotice, kao i popularnije lokacije u Zrenjaninu, Somboru, Staroj Pazovi, Rumi…

Najskuplja procečna cena kvadrata u Beogradu

Verovatno ne čudi da je najveća prosečna cena kvadrata u centru Beograda i to na Obilićevom vencu. Ona iznosi 3.101 evra/m2. Na Topličinom vencu prosečna cena kvadrata je 3.027, dok je na Beogradu na vodi prosečna cena kvadrata 2958 evra/m2.

Zanimljivo je da se u pojedinim krajevima značajno razlikuju prosečne cene stanova i kuća. Tako je, na primer, u beogradskom Žarkovu prosečna cena stana 1.131, dok je prosečna cena kuća 795 evra/m2. Za razliku od Žarkova, na Dedinju ili Senjaku skuplji je kvadrat kuće nego stana. Na Dedinju prosečna cena kvadrata kuće je 2.464, a na Senjaku 2.216 evra/m2. S druge strane, prosečna cena kvadrata za stanove na Dedinju je 1.965, dok je na Senjaku 1.740 evra/m2. Razlog ovome se verovatno krije u tome što se baš na tim lokacijama nalaze luksuzne vile čija cena često iznosi i nekoliko stotina hiljada evra, a koje značajno podižu cenu kvadrata kuća na ovim lokacijama.

Verovatno ne čudi da je najveća prosečna cena kvadrata u centru Beograda i to na Obilićevom vencu. Ona iznosi 3.101 evra/m2.

U Novom Sadu najskuplji kvadrati nalaze se u centru, na Sajmištu i Adamovićevom naselju gde se izgradio velik broj novih zgrada. Prosečna cena kvadata na ovim lokacijama iznosi malo više od 1.450 evra/m2. Visoku cenu – prosečno oko 1.380 evra/m2 drže i popularna novosadska naselja Limani i Grbavica.

Manji gradovi ne beleže veći skok u ceni nekretnina, ali je i tu prisutan trend rasta cene kvadrata stana nad cenom kvadrata kuće. Tako u Zrenjaninskom naselju Bagljaš prosečna cena kvadrata za stan iznosi 597 evra/m2, dok je prosečna cena kvadrata za kuću 321 evro/m2.

Prema podacima Republičnog geodetskog zavoda, u prvoj polovini ove godine vrednost tržišta nekretnina u Srbiji bila je 1,8 milijardi evra, a oko 47.000 nepokretnosti dobilo je nove vlasnike. Za isti period prethodne godine prodato je 48.000 nepokretnosti, ali je ukupna novčana vrednost kupoprodajnih ugovora iznosla je 1,6 milijardi evra. Ovo je jasan pokazatelj da se ove godine, u odnosu na prethodnu, prodalo manje nekretnina, ali je iznos kupoprodajnih ugovora bio veći.

Najveći deo novca sa tražišta nekretnina, čak više od 50%, obrne se u Beogradu. Po prometu, nakon Beograda sledi Novi Sad, zatim Niš, Subotica, pa Kragujevac.

Da li cene kvadrata rastu iz godine u godinu?

U grafičkom prikazu raspona prosečnih cena na sajtu 4zida.rs možemo videti i kretanje kvadrata nekretnina po kvartalima i godinama. Iako mnogi imaju utisak da su nekretnine sve skuplje, a cena kvadrata sve veća, to nije slučaj u svim delovima grada. Tako je, na primer, u beogradskom naselju Lion na Zvezdari najskuplja cena kvadrata bila krajem 2016. godine i početkom 2017. godine. Kvadrat je tada iznosio prosečno 1.795, dok je u trećem kvartalu ove godine cena kvadrata bila niža i iznosila je 1.611 evra/m2.

Ipak, za veliki broj lokacija raste cena nekretnina. Ovo se posebno odnosi na veće gradove koji imaju sve veću ponudu luksuznijih stanova. Međutim, prodavci nekretnina svedoče da, iako i luksuzni stanovi imaju svoje kupce, ipak se najbrže prodaju nekretnine manje kvadrature.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *