Dešavanja

Korejski soliteri kao spomenik Alkaidi?

Prete ubistvom arhitektama zbog solitera koji podsećaju na napad Al Kaide od 11. septembra.

Holandska arhitektonska kompanija MVRDV juče se javno izvinila zbog dizajnerskog rešenja dva solitera koji mnoge podsećaju na njujorške kule bliznakinje u trenutku eksplozije tokom napada Al Kaide 11. septembra.

– Duboko žalimo zbog konotacije koju ovaj projekat budi u vezi sa 11. septembrom. Nije nam bila namera da napravimo podsećanje na taj napad, niti smo videli sličnost tokom dizajnerskog procesa – saopštila je kompanija MVRDV na svom sajtu.

Zvaničnici firme MVRDV su se požalili da su iznenađeni „medijskom olujom“ i da su primili pretnje ubistvom, kao i imejlove u kojima su nazvani „ljubiteljima Al Kaide i gorim imenima“.

 

Dva solitera, visoka 260 i 300 metara, biće povezani „pikselizovanim oblakom“, odnosno skupom manjih stambenih jedinica, što neodoljivo podseća na trenutak kada je prvi oteti avion pogodio Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine.

Arhitekte tokom dizajniranja „nisu primetile sličnost“ sa kulama bliznakinjama

Neboderi će biti podignuti u Seulu i trebalo bi da budu useljivi do kraja 2015. godine.

(Blic)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Ela

    Da li verujete arhitektama da nisu „primetili nikakvu sličnost“ i da im njujorške kule bliznakinje stradale u terorističkom napadu 11 septembra 2001. godine nisu poslužile kao inspiracija?! Ja ne.

  2. Korejske kule se ipak grade takve kakve su | Gradnja - Portal građevinarstva i arhitekture

    […] austalijski News.com, portparol Yongsana, koji finansira ovaj projekat, izjavio je da insinuacije da nove kule podsećaju na one u Njujorku srušene 11. septembra  jednostavno nisu osnovane i dodao da se projekat nastavalja po […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *