Svetski projekti

Gugenhajm na pesku po projektu Frenka Gerija otvara se 2025.

Muzej u Abu Dabiju biće najveći od svih Gugenhajm ispostava širom sveta, već i od onog u Bilbau.

Dugo očekivani projekat muzeja Gugenhajm Abu Dabi po projektu Frenka Gerija trebalo bi da bude potpuno realizovan i otvoren 2025. godine, što će biti gotovo 20 godina nakon predstavljanja prvobitnih planova i 14 godina nakon početka radova.

Gugenhajm Abu Dabi gradi se na ostrvu Saadiyat, svojevrsnom distriktu kulture prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata, na kojem je smešten i Luvr Abu Dabi po projektu Žana Novela.

Srodni linkovi:

Muzej će se otvoriti 20 godina nakon predstavljanja prvobitnih planova i 14 godina nakon početka radova.

Sa površinom od 42.000 kvadrata ovaj muzej će biti najveći od svih Gugenhajm ispostava širom sveta, već i od onog u Bilbau.

„Zaista je uzbudljivo videti kako ovaj projekat ulazi u novu fazu. Nadam se da će ljudi iz UAE prihvatiti ovu zgradu i da će objekat trajati kao orijentir zemlje još mnogo godina.“, rekao je Geri za Dezeen.

Planovi za Gugenhajm Abu Dabi prvi put su otkriveni 2006, a prvi radovi usledili su 2011. godine, ali su zatim obustavljeni na nekoliko godina. Vest o datumu otvaranja objavljena je tačno dve godine nakon što je Guggenheim fondacija potvrdila da je izgradnja ponovo otpočela.

Gerijev dizajn novog muzeja sastoji se od grupe galerija različitih oblika, visina i karaktera.

Gerijev dizajn novog muzeja sastoji se od grupe galerija različitih oblika, visina i karaktera. Takođe u okviru objekta će se nalaziti centar za umetnost i tehnologiju, zajedno sa obrazovnim sadržajima za decu, arhivom, bibliotekom i konzervatorskom laboratorijom.

Kada bude potpuno završen, muzejem će upravljati Gugenhajm fondacija, ali će biti u vlasništvu Abu Dhabi’s Tourism Development & Investment Company, koja je i poručila ovaj projekat.

Ostrvo kulture

Muzej će biti deo većeg kompleksa umetničkih i kulturnih institucija na ostrvu Saadiyat, čime se ima za cilj da Abu Dabi postane nova vodeća kulturna destinacija. Na ostrvu se nalazi i Žan Novelov Luvr Abu Dabi, koji predstavlja prvu ispostavu muzeja Luvra van Francuske. U izgradnji je i Zayed National Museum, za koji projekat potpisuju Foster + Partners, kao i centar za performanse Zahe Hadid, pomorski muzej Tadaa Anda i The Abrahamic Family House, koji potpisuju Adjaye Associates.

Projekat sujete

Zanimljivo je da je 2014. godine raspisan konkurs za još jedan Gugenhajm muzej na priobalju Helsinkija. Kao pobedničko rešenje izabran je predlog Moreau Kusunoki Architectes, da bi se zatim planovi za muzej predstavili kao kontroverzni, a neki kritičari su ga okarakterisali i kao „projekat sujete“. Dve godine kasnije projekat je obustavljen, nakon što je Finska vlada zvanično odbila da odobri sredstva za izgradnju muzeja.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *