Mali madridski studio predložio je projekat koji bi trebalo da obogati arhitektonsku sliku starog industrijskog jezgra engleske prestonice. 

Po projektu studija Aqso u Londonu će se graditi višenamenski objekat koji ne uključuje samo hotel Shoreditch s brojnim komercijalnim maloprodajnim lokalima, već i bioskop koji je implementiran u etažama ispod zemlje.

S druge strane, etaže iznad zemlje karakteriše specifičan dizajn koji je zapravo alternativni odgovor na uslove lokacije. Naime, ovaj prostor je veoma užurban što se tiče biciklističkog saobraćaja pa su arhitekte osmislile zgradu koja izlazi u susret i pešacima i ljubiteljima dvotočkaša.

Zgrada se izvija oko svoje vertikalne ose, zahvaljujući ćemu postaje veoma upečatljiva.

Sama zgrada zamišljena je kao ogromni totem podeljen na dva dela, zahvaljujući čime zgrada postaje fleksibilni element koji se spaja s okolnim ulicama i kroz svoju parcelu propušta pešake i bicikliste. Tako su najvažniji učesnici u saobraćaju dobili ne samo prečicu, već i direktan prilaz objektu sa zadnje strane.

Objekat je zamišljen na raskršću ulica Old Street i Great Eastern Street, što je inače istorijski bitna lokacija u gradu jer se nekada na ovom mestu odigravao pravi industrijski procvat, da bi kasnije postalo sedište brojnih umetnika i alternativnim lokalima.

Zgrada je fleksibilni element koji se spaja s okolnim ulicama i kroz svoju parcelu propušta pešake i bicikliste.

Zgrada se izvija oko svoje vertikalne ose, zahvaljujući ćemu postaje veoma upečatljiva. Tok saobraćaja u ovom delu grada definisao je ovakav neobičan oblik zgrade, koja se zbog svog izvijenog oblika sagledava i iz okolnih ulica.

Ljuska s pravilnim otvorima

Nepravilni oblik zgrade i zaobljena fasada stoje u kontrastu s pravilnim otvorima, a sličan arhitektonski jezik premešten je i u enterijer objekta. Naime, kako se navodi na sajtu studija, Parametarski dizajn ljuske kompenzovan je racionalnim rasporedom otvora, omogućavajući konzistentnu raspodelu soba i otvora.

Enterijeri su svedeni i industrijski… što odgovara lokaciji, odnosno bivšem industrijskom kraju.

U nastavku pogledajte grafičke priloge:

Osnove
Osnove
Poprečni presek
Poprečni presek
Funkcionalni sklop
Funkcionalni sklop
Perspektiva
Perspektiva

Fotografije: Archinect/AQSO

Kad ste već ovde…