Kako bi se stvorio skladan odnos između otvorenog i zatvorenog, dvorišta različitih površina i sadržaja prožeta su kroz osnovu ove kuće u Bangkoku.

Zbog potrebe za životnim prostorom za svakog člana, kao i za željom za više mesta za raznovrsne porodične aktivnosti, sedmočlana porodica koju čine baka, majka i njenih petoro dece odlučila je da se iseli iz Bangkoka i naseli se u novoj stambenoj oblasti koja je do nedavno bila poljoprivredno zemljište. Ova lokacija omogućila im je izgradnju prostrane šestosobne porodične kuće, sa puno zelenih površina koja su i lajtmotiv projekta.

Centralno dvorište s bazenom ne samo što omogućava dobru cirkulaciju i osvetljenost u kući, već predstavlja i žarište dešavanja.

Ideja arhitekti firme Poetic Space Studio, bila je da se privatni prostor članova porodice svede na minimum, kako bi što više prostora u kući bilo funkcionalno za odvijanje porodičnih aktivnosti. Kako bi se stvorio skladan odnos između otvorenog i zatvorenog, dvorišta različitih površina i sadržaja prožeta su kroz osnovu kuće, objašnjavaju arhitekte za ArchDaily.

Velika količina svetla

U središtu kuće površine 560 metara kvadratnih smešteno je glavno dvorište sa bazenom i manjim vrtom. Ovo dvorište ne samo što omogućava dobru cirkulaciju i osvetljenost u kući, već predstavlja i žarište dešavanja.

Ono istovremeno i povezuje i deli aktivnosti u kući.

Dva manja dvorišta smeštena su uz spavaće sobe na severnom i južnom krilu, te ovim zonama pružaju dobru osunčanost.

Grafičke podloge:

Osnova kuće
Osnova kuće
Preseci kuće
Preseci kuće

Foto: Songtam Srinakarin

Kad ste već ovde…