Šta je toliko ukusno u ovoj fasadi?
Arhitektura

Šta je navelo Anu Prvački da liže fasadu muzeja u San Francisku?

Izgleda da je ova bakarna fasada baš ukusna…

Umetnica Ana Prvački je od 2017. godine deo tima de Young Museum, za koji je projekat uradila švajcarska arhitektonska firma Herzog & de Meuron. Muzej u San Francisku karakterističan je po svojoj bakarnoj fasadi, čija se forma temelji na pikselizovanom prikazu krošnje drveta.

„Veoma sam fascinirana bakarnom fasadom muzeja. Baš zbog toga napravila sam neka istraživanja o bakru i zaintrigiralo me je saznanje da je bakar bitan mineral koji je potreban za naš opstanak, ali da ga naše telo ne proizvodi. To me je navelo na razmišljanje da mogućnost povremenog lizanja fasade muzeja predstavlja njegov velikodušan gest ka nama, koji je besplatan i hranljiv.“ – objasnila je Ana za Designboom.

Ana Prvački ima ideju da napravi seriju kratkih video-priloga kako bi podstakla istraživanje okruženja na drugačiji način.

Naravno, posao Ane u muzeju ne svodi se samo na ideju da bi lizanje fasade bilo korisno za posetioce, već je to samo prvi segment njenog većeg projekta. Naime, Ana Prvački ima ideju da napravi seriju kratkih video-priloga u okviru saradnje sa Google arts & culture, kako bi se podstaklo istraživanje okruženja na drugačiji način.

Ana će ovom prilikom izbeći organizovanje klasičnih izložbi, već će pokušati da podstakne posetioce da istražuju različite načine posmatranja, povezivanja i ponašanja. Jedan od tih načina biće i video-snimci koji će se moći gledati i preko telefona. Ovi kratki filmovi biće snimljeni na različitim mestima i nudiće posetiocima alternativni obilazak muzeja.

Svaki video će se baviti različitom temom, od drevnih mitova, preko životne sredine do vežbi vida. Naravno, biće tu uključeno i lizanje bakarne fasade…

Ana Prvački rođena 1976. u Srbiji, konceptualna je umetnica čiji se performansi i izložbe mogu videti u celom svetu. Poznata je po po svojim radovima koji istražuju međuljudske i društvene odnose.

Foto, video: Relevator, Jonn Herschnd

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *