Očekuje se da bolnica Vuhan Leišenšan bude završena 5. februara, sa kapacitetom od 1.300 kreveta.; Foto: Reuters
Građevinarstvo

Gradnja bolnice u Kini za tretman zaraženih od koronavirusa prenosi se UŽIVO

U gradu Vuhanu u Kini u kom je navodno izbila epidemija koronavirusa ubrzano niču dve bolnice za tretman zaraženih. Rokovi su pet do deset dana i dve nedelje.

Izgradnja bolnice od 1.300 kreveta trebalo bi da bude završena za pola meseca, prema pisanju Rojtersa. Sa kineskih gradilišta stižu i ubrzani snimci izgradnje privremene bolnice koja je počela da se gradi u petak i zadat je rok 3. februar, piše B92.

Kamioni, bageri i radnici vrve na nikad življem gradilištu, toliko dinamičnom da je zavredelo i uživo prenose na nacionalnoj televiziji i fotografe koji ne samo svakog dana, već i iz sata u sat prate mašine i ljude koji preleću po temeljima hitnog projekta.

Neimari grade po uzoru na medicinski centar koji je izgrađen u Pekingu za sedam dana zbog virusa SARS 2003. godine.

Gradnja je nastavljena 26. januara u Vuhanu, opisuje agencija Geti zabeležene fotografije, i nastavlja: Očekuje se da bolnica Vuhan Leišenšan bude završena 5. februara, sa kapacitetom od 1.300 kreveta. Ovo je druga privremena bolnica nakon bolnice Liešen Šan. U Vuhanu će izgraditi dve specijalne bolnice u desetak dana. One treba da mogu da prime više od 2.000 pacijenata inficiriranih koronavirusom. Neimari grade po uzoru na medicinski centar koji je izgrađen u Pekingu za sedam dana zbog virusa SARS 2003. godine.

Očekuje se da će konstrukcija koja je započeta u subotu, prema agenciji Singhua, imati 1.500 kreveta, a 2.000 medicinskih radnika će lečiti pacijente.

Bolnica za 10 dana

Nazivi obe bolnice inspirisani su kineskom mitologijom. Prvi objekat nosiće ime po bogu vatre jer se vatra može da se suprotstavi zlatu, jednom od pet elemenata u kineskoj medicini koji predstavlja pluća, s obzirom na to da koronavirus pretežno napada respiratorni sistem. Druga će nositi ime po bogu grmljavine jer Kinezi veruju da on kažnjava zlog boga.

Uz ove dve bolnice grade se još dve, u Džengdžou i Huangangu. U Džengdžou su temelje postavili juče i očekuje se da će bolnica biti gotova od tog trenutka u roku od 10 dana. Obična bolnica u Huanggangu će biti prenamenjena u bolnicu za koronavirus i to će biti završeno za dva dana.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *