Rexi omogućava da dobijete vodu na udaljenoj lokaciji bez muke
Opremanje

Bunari na krovu: Hidropaneli od vazduha prave vodu

Uređaj Rexi osmišljen je tako da može da se postavi na krov kuće ili udaljene vikendice gde bi od pare iz vazduha pravio čistu pijaću vodu.

Startap kompanija Zero Mass Water iz Arizone napravila je uređaj koji pravi vodu iz vazduha. Paneli koji se napajaju na solarnu energiju, predstavljeni su ovog meseca na sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu. Ovo energetski nezavisno rešenje moglo bi pomogne brojnim zajednicama širom sveta u kojima vlada nestašica pijaće vode ali i da omogući vodovodnu mrežu u kućama koje se grade na udaljenim lokacijama.

Prvi hidropaneli predstavljeni 2017. godine koristili su solarnu energiju da izvuku vodu iz zarobljene pare. Paneli nisu zahtevali električnu energiju niti bilo kakvu infrastrukturu da bi funkcionisali što znači da su se mogli primeniti i u zabačenim krajevima gde ne postoje znakovi civilizacije, piše Designboom.

Hidropanel pravi vodu iz vazduha; Foto: Zero Mass Water

Higroskopan materijal privlači samo molekule vode zahvaljujući čemu je dobijena tečnost čista voda za piće.

Na sajmu CES 2020 predstavljena je unapređena verzija nazvana Rexi koja je namenjena za stambene uslove. Pored toga što je upola manji od prethodnog hidropanela, ovaj uređaj osmišljen je tako da može da se postavi na krov kuće, zgrade ili poslovnog objekta gde bi od pare pravio čistu pijaću vodu. Bunar na krovu? Što da ne!

Hidropaneli rade tako po principu adsorpcije vodene pare iz vazduha na higroskopan materijal. Apliciranjem solarne energije dolazi do toga da vodena para otiče iz materijala u hidropanele povećavajući relativnu vlažnost do kondenzujuće pare. Higroskopan materijal privlači samo molekule vode zahvaljujući čemu je dobijena čista voda za piće.

Hidropaneli mogu da prave pijaću vodu na lokacijama bez infrastrukture; Foto: Zero Mass Water

Prve nagrade i cena

Inovacija kompanije Zero Mass Water osvojila je 2019. godine nagradu za inovativnost od strane prestižnog Univerziteta MIT.

Prednarudžbine za Rexi su već počele, a prve isporuke očekuju se u Americi ovog leta. Cena uređaja je 2.500 dolara.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Mile

    Koliko litara vode godisnje moze 1 panel da proizvede?

    https://www.youtube.com/watch?v=vc7WqVMCABg

Ostavite odgovor

Obavezna polja *