Voda iz oblaka; Foto: Hans Reniers on Unsplash
Opremanje

Američki startap uspeo da dobije svežu vodu iz vazduha u zatvorenom prostoru

Inovativna metoda uspešno je testirana kreiranjem veštačkih oblaka u kontejneru za prevoz robe. 

Tim zvani Skysource/Skywater Alliance na čijem čelu stoji američki arhitekta David Hertz razvio je energetski efikasnu tehnologiju za sakupljanje sveže vode za piće iz vazduha – i to u zatvorenom prostoru.

Sistem WIDEW može da generiše 2.000 litara vode dnevno kombinovanjem hladnog i toplog vazduha kako bi se stvorila kondenzacija, na način sličan onom kojim se stvaraju oblaci. Razvoj ovog projekta trajao je dve godine, a prošlog leta osvojio je važnu nagradu u oblasti očuvanja vode zvanu Water Abundance XPRIZE.

Foto: Skysource/Skywater Alliance

100% ekološki ispravno, a pritom i jeftino

Kako prenosi Dezeen, njihov AWG sistem (odnosno sistem atmosferske generacije vode) može se koristiti kao ispomoć u oblastima u kojima nedostatak vode ili njen nekvalitet predstavlja veliki problem. Iako sistemi koji pomažu u ovakvim situacijama već postoje, istina je da oni obično nisu dovoljno energetski efikasni i da ostavljaju veliki karbonski otisak.

Glavni izazov ovog projekta bio je izdvojiti najmanje 2.000 litara vode dnevno iz atmosfere koristeći obnovljivu energiju od 100%, po ceni od ne već od dva centa po litru. WIDEW sistem ne samo što se 100% oslanja na izvore obnovljive energije, već ne ostavlja nikakav karbonski otisak – što znači da stvara dodatnu energiju koju lokalna zajednica može koristiti. Pored toga, važno je istaći da sistem funkcioniše u svim klimatskim uslovima.

Foto: Skysource/Skywater Alliance

Više sveže pijaće vode ima u atmosferi nego u svim rekama na Zemlji, a mi taj izvor još nismo ni koristili.

„Više sveže pijaće vode ima u atmosferi nego u svim rekama na Zemlji, a mi taj izvor još nismo ni koristili. Ovim putem, odražavajući bazične prirodne procese, tehnologije biogasifikacije i proizvodnje vode su ko-locirane i konstruisane u performativnu simbiozu“, poručili su iz Skysource/Skywater alijanse.

Još jedan korisni nusprodukt je bio-ugalj koji se može mešati sa zemljom za đubrivo. Naučnici ga opisuju kao stabilan, izolovan ugljenik pogodan za korišćenje u poljoprivredi, a koji se takođe dalje može upotrebljavati kao izvor obnovljive energije.

U nastavku pogledajte video u kojem David Hertz objašnjava benefite i kako je uopšte došlo do razvoja ovog Skywater projekta:

Skysource/Skywater Alliance su osnovali David i Laura Hertz. David je arhitekta specijalizovan u oblasti ekološke arhitekture, a Laura je fotokrafkinja i autor svih fotografija u tekstu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *