Norveška kuća prodaje se zbog duga od 3.000 evra?!
Aktuelno

Norveška kuća u dugovima: Biser arhitekture Gornjeg Milanovca ide na doboš

Kuća jugoslovensko norveškog prijateljstva, izgrađena pre trideset i jednu godinu, dobitnik Borbine nagrade za arhitekturu, ide na doboš zbog duga od tri hiljade evra.

Oglašena je prodaja Norveške kuće, kulturnog, muzejskog i ugostiteljskog objekta, jednog od simbola Gornjeg Milanovca, podignutog 1987. godine u znak prijateljstva jugoslovenskog i norveškog naroda, iskovanog tokom Drugog svetskog rata, piše GMInfo.

Prodaja je oglašena zbog duga Norveškog društva, pravnog naslednika Društva jugoslovensko norveškog prijateljstva, koje je vlasnik kuće, u iznosu od 362.577,58 dinara.

Procenjena vrednost ovog objekta je 65 miliona, a početna cena na javnom nadmetanju zakazanom za 14. novembar je 39 miliona dinara, odnosno 60% procenjenje vrednosti.

Nejasna je odluka da se zbog duga od svega tri hiljade evra prodaje objekat koji vredi preko pola miliona evra

Kuća je izgrađena donacijama Društva jugoslovensko norveškog prijateljstva, Opštine Gornji Milanovac, Vlade i Ambasade Kraljevine Norveške, i tadašnjeg građevinskog preduzeća Graditelj iz Gornjeg Milanovca, čiji je direktor Živorad Bata Knežević bio jedan od preživelih interniraca u logorima Norveške.

Borbina nagrada za najbolje arhitektonsko ostvarenje 1987. godine; Foto: Wikipedia

Sublimacija vikinškog broda i stare norveške brvnare

Da bi došao do ideje kakav objekat treba graditi da bi podsećao i na norvešku i na srpsku kulturu, pošto je bilo odlučeno da se gradi u Šumadiji iako je inicijalna namera bila da se gradi u Splitu, arhitekta Aleksandar Đokić je sredinom 80-ih godina prošlog veka proveo šest meseci u Norveškoj. On je došao do jedinstvenog arhitektonskog rešenja koje u jednoj građevini sublimira vikinški brod i staru norvešku brvnaru čime je na simboličan način predstavljeno prijateljstvo našeg i norveškog naroda. Gradili su je građevinari Graditelja od norveškog drveta, isečenog tačno po specifikacijama i poslatog sa severa Evrope u Šumadiju.

Norveška kuća je 1987. godine, kada je otvorena, dobila najprestižniju arhitektonsku nagradu tadašnje Jugoslavije, Borbinu nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje. Simbolizuje tradicionalnu srpsku brvnaru, i vikinški brod, spojene u jednu celinu, čime na simboličan način predstavlja prijateljstvo našeg i norveškog naroda. Gradili su je građevinari Graditelja od norveškog drveta, isečenog tačno po specifikacijama i poslatog sa severa Evrope u Šumadiju.

U kući se od otvaranja nalazila muzejska postavka posvećena našim građanima stradalim u nacističkim logorima u Norveškoj, kongresna sala od 120 mesta, kao i ugostiteljski objekat od čijeg je prihoda kuća izdržavana.

Upravo je zato nejasna odluka da se zbog duga od svega tri hiljade evra prodaje objekat koji vredi preko pola miliona evra, i čija je kulturna i istorijska vrednost nemerljiva.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *