The activities of the Italian Red Cross during the Central Italy earthquake.
Aktuelno

Slavni italijanski arhitekta vodiće rekonstrukciju gradova nakon zemljotresa u Italiji

Premijer Italije Mateo Renci angažovao je arhitektu Renca Pijana da vodi radove na sanaciji posledica snažnog zemljotresa u kojem je poginulo najmanje 290 ljudi.

Nakon zemljotresa od 6,2 stepena koji je zahvatio centralnu Italiju prošle nedelje, vlasti su pokrenule opsežnu akciju kako bi rekonstrukcija i sanacija ugroženih oblasti krenula što pre. Dirigentna palica poverena je slavnom arhitekti Rencu Pijanu čiji će zadatak biti da obnovi urušene kuće i istorijske spomenike kulture.

Volontari della Croce Rossa Italiana impegnati durante l'emergenza terremoto ad Amatrice. Agosto 26, 2016 presso Amatrice, Abruzzo Italia. Foto: Gianluca Fortunato Volunteers of the Italian Red Cross committed during the earthquake emergency in Amatrice on August 26, 2016 in Amatrice, Italy. Photo: Gianluca Fortunato

Anti-seizmičke regulative moraju biti obavezne kao što je obavezno da automobil ima ispravne kočnice.

– objasnio je italijanski arhitekta Renco Pijano.

„Moramo delovati brzo i odlučno,“ rekao je Pijano za The Guardian. „Anti-seizmičke regulative moraju biti unešene u zakone kako bi naše kuće bile sigurnije. To mora biti obavezno baš kao što je obavezno da automobil ima ispravne kočnice.“

Preko 3.000 ljudi je izgubilo svoje domove, a brojne istorijske zgrade uništene su ili oštećene u snažnom zemljotresu. Izbor je pao na Renca Pijana zbog njegovog angažovanja u organizaciji UNESCO na zaštiti i prezervaciji važnih arhitektonskih objekata širom sveta.

Epicentar zemljotresa bio je u malenom gradu Amatriće koji se nalazi na oko 100 kilometra severoistočno od Rima. U zemljotresu je, po poslednjim podacima, stradalo najmanje 290 ljudi, piše BBC.

Foto: © flickr user IFRC

Pogledajte projekat banke u Torinu koji je uradio Renzo Pijano.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *