Arhitektura, Izdvojeno

Transformacija starog vijadukta u generator zelene energije

Pogledajte predlog rešenja kojim bi se derutnoj konstrukciji udahnuo novi život.

Studio Coffice koji podjednako uspešno deluje na polju arhitekture kao i urbanizma, sa svojim idejnim projektom transformacije vijadukta u generator električne energije, osvojio je drugu nagradu na konkursu orijentisanom ka ekološkim inovacijama. Solar wind, kako je nazvan ovaj projekat, ispunio je zahteve konkursa da se ponudi ekonomično, ekološko ali i kulturološko rešenje koje bi vijadukt ponovo oživeo a postojećih 10 kilometara puta ponovo bi bilo iskorišćeno.

odrzivi vijadukt 01

Solar wind podrazumeva sistem vazdušnih turbina i solarnih panela koji zajedno proizvode električnu energiju za italijansku oblast Kalabriju, u kojoj se vijadukt nalazi, piše Designboom.

odrzivi vijadukt 02

Projekat se zasniva na ideji korišćenja vetra koji prolazi između stubova vijadukta. Strujanje koje ovde nastaje zajedno s turbinama moglo bi da proizvede značajnu količinu energije.

odrzivi vijadukt 03

Osim ekološke efikasnosti, novi izgled vijadukta svakako bi bio atraktivan.

odrzivi vijadukt

 

Idejnim projektom predviđena je i rekonstrukcija postojećeg kolovoza. Asfalt bi trebalo da bude zamenjen takozvanim solarnim asfaltom, kakav se već koristi u nekim delovima Amerike. Površina puta prekrivena ovim materijalom skuplja energiju dobijenu sunčevim zračenjem.

odrzivi vijadukt 04

odrzivi vijadukt 06

Pročitajte i kako će se auto-putevi praviti od reciklirane plastike.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *