Nove uloge za stare zgrade; Rendering: Tonkin Zulaikha Greer
Arhitektura

Od fabrike šešira i šećera do butik hotela: Transformacijom objekta do reaktivacije celog kvarta

Nekadašnja fabrika trebalo bi da kroz svoju novu ugostiteljsku namenu postane ne samo mesto za turiste već i katalizator povezivanja i reaktivacije okolnog javnog prostora.

Objekat u centru Sidneja, izgrađen 1912. godine, prvenstveno je služio za proizvodnju ženskih šešira brenda Henderson. Međutim, namena objekata vremenom je promenjena u nešto još slađe – fabriku šećera. Ipak, vremena se menjaju i mesta za ovakvu fabriku više nema u centru grada koji je sada krcat turistima. Logično, nova namena šećerane preinačena je u hotel… i to kakav!

Arhitektonski biro Tonkin Zulaikha Greer predstavio je projekat za novi sidnejski hotel koji podrazumeva transformaciju postojećeg industrijskog objekta u butik hotel. Nekadašnji proizvodni objekat firme Henderson Hat trebalo bi da kroz svoju novu ugostiteljsku namenu postane ne samo mesto za turiste već i katalizator povezivanja i reaktivacije okolnog javnog prostora.

Kada planirani metro u ovom delu grada bude završen, drastično će se povećati broj pešaka koji će prolaziti pored novog hotela.

Prema predstavljenom projektu planira se izgradnja dodatna dva sprata na postojeći šestospratni objekat. Sa lokacijom u užurbanom gradskom okruženju, elementi poput privatnosti i buke su veoma detaljno razmatrani tokom projektovanja. Zahvaljujući dobro organizovanoj orijentaciji soba, pozicioniranju otvora i rasporedu nameštaja gosti će imati potrebnu privatnost i biti zaštićeni od prekomerne buke. Tako će se u okviru redizajniranog objekta nalaziti 770 kvadratnih metara komercijalnog prostora i 123 hotelske sobe.

Hotel u skladu s razvojem

Budućnost lokacije hotela, pa samim tim i samog objekta, u mnogome zavisi od planiranog urbanističkog razvoja. Kada planirani metro u ovom delu grada bude završen, drastično će se povećati broj pešaka koji će se kretati iz i ka stanici u Chambers Street, te će prolaziti pored novog hotela. Intenzitet predviđenih budućih pešačkih aktivnosti predstavlja razvoj potencijalnih mogućnosti ali i i ograničenja za hotel, te je ova stavka bila sastavni deo dizajna ovog objekta, piše ArchDaily.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *